I Finnmark tror hver tredje bilist at de har promillekjørt, slår Gjensidige fast. En undersøkelse gjennomført av IPSOS viser at hver tiende bilist i Finnmark av og til drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen. I tillegg viser undersøkelsen at hver tredje bilist kan ha promillekjørt.

– Ikke stol på regneferdighetene når du er på julebord. Drikker du alkohol, bør du la bilen stå. Og må du kjøre hjem bør du holde deg til alkoholfri drikke, oppfordrer kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo Foto: Gjensidige

Ingen erstatning for promillekjørere

Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli svært alvorlige. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

– Kolliderer du på grunn av promillekjøring vil du normalt ikke få noen erstatning på forsikringen i det hele tatt. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Dette kan fort bli millionbeløp, sier Eklo.

– Hold deg unna kjøretøy

Regionlensmann Svein Tore Nilsens oppfordring er soleklar. Har du drukket alkohol, så lar du kjøretøyet stå.

– Alkohol og kjøring med motorvogn i enhver sammenheng hører ikke sammen. For selv med lav promille er reaksjonsevnen svekket. Det kan føre til alvorlige konsekvenser for både den som kjører og andre som er rundt.

Regionlensmann Svein Tore Nilsen. Foto: Arkiv