Det var et enstemmig fylkesting som vedtok en tilleggsbevilgning på 36 millioner kroner til Alta videregående skole,  grunnet endrede forutsetninger i byggeprosjektet. Venstre Trine Noodt fremmet forslag om å føre til ytterlige 4 millioner kroner til for å skaffe utstyr til audiotoriet og Blackbox, men da var det stopp.

De som stemte for forslaget var Høyre, Kp, FrP, Venstre og Sp. Disse partiene ønsker også å stå bak forslaget til Noodt.

Beklaget

Tilleggsbevilgningen skal dekke renovering/ombygging av K fløy samt F /G fløy - RM – garderobe/kontorfasiliteter. Venstres Trine Noodt beklaget at det ikke er funnet midler til utstyr i auditoriet/Blackbox .

– Vi bygger nå en skole for framtiden. Derfor er det beklagelig at det ikke er funnet midler til utstyr beregnet for auditoriet. Og nettopp auditoriet er skolen hjertet, sa Noodt og la fram sitt forslag om en tilleggsbevilgning på 4 millioner kroner, finansiert ved låneopptak.

Hun fikk støtte av flere fra opposisjonen, blant andre Høyres Kristen Albert Ellingsen. Han mente også det måtte bevilges utstyr til auditoriet.

– Uten utstyr blir det som om man kjøper en campingbil, men lar den står i hagen fordi man ikke har penger til drivstoff, sa Elliasen.

Appellerte

Partikollega Ellen Kristina Saba (H) sa at Trins Noodts forslag er fantastisk, noe hennes parti ikke har tenkt på.

– Vi vil ha en funksjonell skole, støtt Trine Noodts forslag, var hennes appell.

I debatten ble det også reist kritikk mot administrasjonen fordi politikerne nettopp har fått kjennskap til overskridelsen.

– Dette er noe vi bare må beklage. Her har det vært en klar informasjonssvikt, sa fylkesordfører Ragnhild Vassvik.

Lise Svenning (H) reagerte på fylkesordførerens utsagn.

–  Jeg forstår at vi har et stort problem, og det er et politisk ansvar å sørge for at vi får den informasjonen som er påkrevet, sa Svenning.

IKKE ENIGE: De var langt fra enig, Trine Noodt og Johnny Ingebrigtsen. Noodt ville ha fire millioner kroner ekstra til Alta vgs. Foto: Bjørn Hildonen

Leder for hovedutvalg for kompetansen, Johnny Ingebrigtsen, sa at tilleggsbevilgningen er helt nødvendig for de største skoleløftet i Finnmark.

- Underveis i byggeprosjektet har vi blant annet opplevd en prisstigning på 17 millioner kroner. I et så stort prosjekt dukker det alltid opp ting som er uforutsett. For øvrig var det i utgangspunktet behov for en tilleggsbevilgning på opp mot 90 millioner kroner. Administrasjonen har gått gjennom prosjektet med høvel, og har klart å redusere tilleggsbevilgningen til 36 millioner kroner, sa Ingebrigtsen, som mente kritikken var urettferdig fordi politikere ikke fikk kjennskap til overskridelsene før i forrige måned.

Han, i likhet med resten av posisjonen, leder at Ap, kunne  ikke gå med på å støtte forslaget fra Noodt, også fordi en tilleggsbevilgning på 4 millioner kroner ikke ville være tilstrekkelig. Utstyret til auditoriet er nemlig beregnet til over 5 millioner kroner.

Fylkesrådmann Øystein Ruud sa prosjektet blir gjennomgått i høst, og oppdaget da behovet for tilleggsbevilgning. Han mente også at administrasjonen seinere vil komme tilbake til saken, og ser ikke bort fra nye tilleggsbevilgninger.

Opprinnelig ble det bevilget 403 millioner kroner til utbygging av Alta videregående skole, og arbeidene med skolen kom i gang i 2014. Skolen har om lag 1000 elever og ca. 200 ansatte.