Flyttsamelistas Hans Ole Eira mener de som høster av naturen bør slippe byåkratiet.

Kommunestyret i Kautokeino diskuterte torsdag dispensasjonspraksisen  fra motorferdselsloven.  Spørsmålet for kommunestyret dreide seg om hvem som skal kunne få delegert ansvar for å behandle søknader om disp.

Fritt fram

– Jeg mener vi må la alle dem som høster av naturen få kjøre uten å måtte søke disp, sa Hans Ole Eira. Han mente det måtte bli enklere å få disp.

– På den måten kan man unngå den store papirbunken som utvalgsleder Per Nils Saari nevnte.

– Det er løyper nok i kommunen, så det mangler ikke på det. Mange fremstiller det som om vi ikke kan kjøre og det er ikke rett, sa ordføreren. Som viste til at det er 900 kilometer løyper i Kautokeino.

Ber om revisjon

Hans Isak Olsen fra Fastboendes liste lurte på hvorfor bare den mest unyttige løypa for hyttefolket fra Alta til Vuorasjavre var åpnet.

– Kun den er åpen nå og vi har en meter snø. Dermed må de som skal ut og fiske med garn under isen kjøre ulovlig, var Olsens hjertesukk.

Han mente hele dispordningen var moden for revisjon. Olsen og Per Nils Saari har blitt bedt om å behandle disp uten møter men det er ikke slik Fylkesmannen vil ha det.

Bør digitaliseres

Aps representant Mikkel Ailo Gaup tok til orde for en forenkling av dispsøknader.

– Jeg støtter å digitalisere og automatisere dispbehandlingen. Kanskje vi kan gjøre som Karasjok og opprette egne displøyper, så kan folk kjøre der de ellers må søke for å få kjøre, sa Gaup.

Klemet Erland Hætta fra Samefolkets parti sa han håpet det ville bli mulig å få automatisk saksbehandling. For han mente utmarksstyret ikke alltid gjorde jobben sin. Noe medlem av utmarksutvalget Inger May Britt Bongo avviste på det sterkeste.

Hætta beklaget hvis dette ble oppfattet som kritikk. Han ønsket bare en effektivisering, sa han.