Da kan Frisklivssentralen være en god start. Turnusfysioterapeut Petter Eliassen er en av trenerne.

– Rehabiliteringsavdelinga har siden høsten 2016 gitt dette tilbudet. Det er et lavterskeltilbud til dem som trenger rutiner og som har behov for støtte og motivasjon. Det er meningen med dette treningstilbudet at det skal skape bevegelsesglede og livsstilsendring. De som blir med på dette kan enten har blitt tipset om det fra legen sin, fra NAV, fra Aksis, fra helsesøster eller andre. Det viser seg at tre av 10 tar kontakt med oss på Frisklivsentralen selv, forklarer Eliassen.

Lekpreget

Han forteller at de som bestemmer seg for å være med på dette opplegget får tilbud om gruppetrening tre ganger i uka med fysioterapeut. Treningene foregår både ute og inne og alle starter med oppvarming. Det kan være en mer lekepreget som «sisten» eller andre mer spesifikke aktiviteter som får opp varmen i muskulaturen og som skaper litt puls. Hoveddelen av treningen er styrketrening eller intervalltrening i ulike former, alt etter hvor man trener.

– Vi har som mål at dette skal være en aktivitet som skaper bevegelsesglede, man skal altså ha det artig, få litt fart på blodomløpet og få et treningsutbytte. Noen av dem som deltar på treningen har ulike typer plager og da tar vi hensyn til det, sier han. Han legger til at tilbakemeldingene har vært fine, folk har satt pris på det sosiale samtidig som de merker at de kommer i bedre form.

Samtale og oppfølging

– Når de kommer til oss for å være med på treningen, så får de først en oppstartsamtale, deretter en samtale midtveis i treningsforløpet og så en avslutningsprat etter tre måneder. I samtalene er det fokus på målsetting og planlegging. Mange deltar på alle treningene, andre er litt mer til og fra, vi ønsker at flest mulig skal kunne delta så vi tilpasser oppfølginga til hver enkelt. Siste trening var 8. desember, og Frisklivssentralen har nå tatt juleferie fra trening men starter opp igjen den 8. januar. Hvis man ønsker å være med fra nyttår, er det bare å ta kontakt, sier Petter Eliassen. Kontaktinformasjon finner man på kommunen sin hjemmeside eller på Facebook.

Han forteller at Frisklivsentralen i Alta også har andre kurstilbud, det er kurs for bra mat, for røykfri hverdag og for mestring av nedstemthet eller depresjoner.

– Ikke nøl med å ta kontakt med oss på frisklivsentralen så finner vi et tilbud som passer, enten man er syk eller frisk, avslutter Eliassen.