Men veien fram for å redde Gigant ha vært lang og kronglete. Prosjektet ble startet så tidlig som i 2003, og da under navnet Huset-CD. Senere har band og enkeltartister fått profesjonell produksjonshjelp til spille inn sine låter under navnet Gigant Musikkproduksjon.

– Etter mitt syn det  klart viktigste tilbudet innen denne delen av kulturen, et svært viktig ungdomsprosjekt som har vært avgjørende for at mange har klart å ta steget opp som profesjonelle musikkutøvere. Det er tragisk at fylkeskommunen gikk ut av spleiselaget før 2017-arrangementet og gjorde at Gigant kun ble forbeholdt Alta-band og utøvere, sier lokal- og fylkespolitiker for SV, Tommy Berg.

Utvikingsarena

Nå har imidlertid Sparebank1 Nord-Norge og banksjef Ulf Tore Isaksen åpnet pengesekken slik at det kan komme seks band eller artister fra resten av Finnmark for å ta del i det prosjektleder Eirik Aune Hansen betegner som en fantastisk mulighet og opplevelse.

– Fjorårets Gigant var et rent Alta-prosjekt. Kun lokale band og artister fikk muligheten, og vi stod igjen med 11 innspillinger. Pengene fra Sparebank1 gjør at vi fortsatt skal kunne ha samme kapasitet for lokale musikere, men nå vil også seks band fra ulike deler av Finnmark kunne ta del i denne fantastiske «utdannelsen», påpeker Aune Hansen.

Han har fokus på Gigant som en utviklingsarena, der det ikke bare læres av profesjonelle produsenter som hentes inn, men hvor det i samspillet med de andre, og gjennom alle faser av produksjonen skjer læring.

– Samtidig er det en opplevelse og inspirasjon for framtiden. Det er for utøverne en energipåfylling, men også et fantastsik miljø som ungdommene selv bidrar til. I verdi er det å ha et studio tilgjengelig i tre dager en markedsverdi på mellom 30.000 og 50.000 kroner.

Stiller opp

Det er imidlertid ikke bare banken som stiller opp. De 100.000 kronene som kommer fra bankens gavefond er utvilsomt viktig. De kommer imidlertid på toppen av gavmilde Alta kommune, som i fjor gikk inn med 300.000 kroner. I år har ordførerpartien i sitt budsjettvedtak satt av 200.000 årlig gjennom hele budsjettperioden.

«Alta kommune må ta denne utgiften som følge av at Finnmark fylkeskommunen ikke lenger deltar. Det er ikke ønskelig at fylkeskommunen legger dette over til kommunen, men for å kunne fortsette arbeidet til fylkeskommunen igjen ser verdien av dette setter vi av penger til dette arbeidet. Det er beregnet en kostnad på 200.000 kroner per år i perioden», heter det i budsjettdokumentet.

– Vi har lagt det inn i budsjettet og har flertall for bevilgningen, men vi både håper og regner med at bred støtte i kommunestyret, påpeker Tommy Berg, som på vegne av SV har fulgt opp prosjektet.

– Artig å bidra

Banksjef Ulf Tore Isaksen sier til Altaposten at han og banken aldri var i tvil om at Gigant skulle få en god slump penger fra bankens gavefond som er etablert på årlige overskudd.

– Effekten av de 100.000 kronene vi går inn med er enorm, selv om summen i en stor sammenheng er beskjeden. Dette er ikke kroner som forsvinner ut i dyre hotellovernattinger, dyr mat og reiser, men går rett inn i utviklingen av de unge artistene. Her er det ingen luksus, utøverne sover på flatsenger og klarer seg stort selv på Huset. Dermed blir effekten av pengene veldig god, og jeg tror også nøkternheten betyr veldig mye sosialt og miljømessig for deltakerne, sier Isaksen.

Han sier at erfaringene viser at mange tar steg opp som profesjonelle kulturutøvere etter hvert, men at også tradisjonelt næringsliv høster godt av den kreativiteten som utløses gjennom denne type arrangementer.

Paul McCartney-skolen

Den kjente skolen Liverpool Institute for Performing Arts , forkortet LIPA, og også kjent som Paul McCartney-skolen, samarbeider med Gigant. Studenter fra LIPA kommer til Alta for å følge opp de unge musikerne i produksjonsfasen som hjelpere til de profesjonelle produsentene.

Målet med prosjektet er å gi unge artister som ønsker et innblikk i musikkbransjen en reell læringsarena der de kan få oppleve hvordan det er å være artist, spille inn sin egen låt i studio – ta pressebilder og jobbe fram sin egen artistprofil. Ungdom i aldersgruppen 13-25 år kan delta som band/artist i alle sjangere.

– På Gigant tar vi alltid utgangspunkt i ungdommenes egne ferdigheter, drømmer, interesser og ressurser, og tilbyr veiledning og inspirasjon til ungdommene som får større nettverk og erfaring. Veiledningen skjer i form av innspilling i studio, kurs og små workshops underveis der ungdommene samarbeider med etablerte produsenter og artister som fungerer som mentor og rollemodeller. Sluttresultatet er en plateutgivelse og en konsert der artistene opptrer sammen. Med Gigant ønsker vi å fremme ungdommene og bidra til en mangfoldig kultur innenfor musikkbransjen. Vi ønsker å gi deltagerne en verdifull erfaring de kan bruke og bygge videre på i framtiden, sier prosjektleder Eirik Aune Hansen.