Spesialrådgiver i helse- og sosialadministrasjonen i Alta kommune, Per Prebensen, innrømmer at Alta kommune ikke har gjort nok for å sikre at de sykepleierstudentene som utdanner seg i Hammerfest,  ender opp i jobb i Alta etter endt utdanning.

– Nei, vi har ikke noen tiltak knyttet til dette, slik som vi eksemplevis har hatt med legestudenter, som vi har hatt romjulstreff for, sier Prebensen.

– Men når det meldes om skrikende behov etter sykepleiere, burde man ikke  gjort det man kunne for å sikre seg de som er under utdanning?

–  Ja, vi burde kanskje vært tettere på, men til nå har vi ikke hatt særlige problemer med å ansette sykepleiere i heltidsstillinger. Problemet har vært mindre stillingsprosenter, samt vikariat. Men det er opplagt. Økningen i kommunale omsorgstjenester vil være formidable fremover, og det er hard konkurranse om helsepersonell, så vi bør helt klart også komme tettere på studentene, noe som også ligger som et mål inne i kompetanseplanen, sier Prebensen.

Det han sikter til, er at det i kompetanseplanen for helse- og sosial, ligger en nyopprettet 3.årig koordinatorstilling. Denne har blant annet ansvar for kompetanseheving, for å sikre nok praksisplasser, holde kontakt med studiestedene, sørge for kvalitetsutvikling i tjenesten og følge opp arbeidet med kompetanseplanen.

Kan velge og vrake

I en kronikk i Altaposten fredag 8.desember understreker professor Nina Emaus og universitetslektor Linda Okstad ved sykepleierutdanningen i Hammerfest viktigheten av at kommunene er på ballen.

– Finnmarkskommunene må legge vekt på rekrutteringsarbeidet. Slik arbeidsmarkedet har utviklet seg de senere årene, er det de nyutdannede sykepleierne som er i best forhandlingsposisjon. De kan i nasjonal sammenheng «velge og vrake» i tilbud om stillinger med tilhørende gode vilkår, skriver Emaus og Okstad.

De understreker at når studentene kan velge på øverste hylle, ja da er det om å gjøre for kommunene å ligge nettopp på topp.

– Kommunene må derfor være «best i klassen» og gjøre seg attraktive for å komme i posisjon til å ansette sykepleiere utdannet i og av Finnmark. Det er da ikke bare snakk om lønnsbetingelser, men like mye forhold knyttet til trivsel, god ledelse, videreutviklingsmuligheter og faglige utfordringer, skriver kronikkforfatterne.