Avdelingssjef Wiggo Marelius Opdahl mener nemlig det vil gi et enda mer profesjonelt vekterkorps.

Endringer fra nyttår

Fra 1. januar 2018 vil vekterbransjen bli møtt med nye krav for å kunne drifte. På nyåret trer nemlig endringer i vaktvirksomhetsforskriften i kraft, vedtatt av justis- og beredskapsdepartementet. Det betyr at alle vaktforetak som har tillatelse fra politiet til å utøve «ervervsmessig vaktvirksomhet», og har tillatelse til å drive opplæring i vakttjenester, må søke ny tillatelse. Opdahl forklaret at det er politiet og bransjen i felleskap som har kommet frem til at dette nå må gjøres.

Profesjonalisering

– Hele sertifiseringsordningen vil føre til at vi får en mer profesjonelt yrkeskorps av vektere. Ikke bare fordi grunnutdanningen blir bedre, også fordi vi i Securitas satser på fagbrevutdanning i sikkerhetsfaget. Hele sikkerhetsbransjen er i en ny tid i forhold til utdanning og krav til bransjen. Dette er kjempeviktig. Tidligere kunne man ta et vekterkurs på noen dager. Den tiden er forbi, heldigvis. Nå setter bransjen og samfunnet gjennom lov om vaktvirksomhet og forskriftene krav til en ny standard på vekterkorpset, sier Opdahl og fortsetter:

– Securitas er Norges største lærebedrift med 122 lærlinger. Vi satser   på å ha minimum 100 hvert år. Det gjør vi av to årsaker. For det første at vekterkorpset skal være profesjonelt, og for det andre at vi håper at det skal være medvirkende til at folk skal bli i yrket. Nettopp fordi de får en fagutdanning og fagbrev. Vi får en ny standard på vekterkorpset, og det er viktig.

– Det må være snakk om store summer for å få dette til, hvem tar regningen?

– Dette er kostbart og Securitas bruker store beløp for å gjennomføre dette. Regninga går til de som bruker oss. Sånn er det i alle sammenhenger hvor man skal kjøpe og selge. Så enkelt er det. Men, dette er noe vi justerer over tid, beroliger Opdahl

Ny veileder

Allerede i 2015 startet Oslo politidistrikt og vekterbransjen gjennom NHO Service et prosjekt, en samarbeidsavtale for å få et større utbytte av ressursene vekterne representerer –  og på sikt sikre en tryggere hverdag for folk flest. Det har resultert i en «samhandlingsveileder mellom politiet og sikkerhetsbransjen». Denne viser blant annet hvordan vektere skal jobbe med observasjoner av kriminalitet, ordensoppdrag, vold og annen kriminalitet, slik at politiet får bedre informasjon når saker skal etterforskes.

Opdahl forteller at denne avtalen nå skal rulles ut i Alta.

– Vi skal ikke gå inn på det som er politiets oppgaver, de er samfunnets vaktapparat. Men, vi «toucher» på en måte inn på deres oppgaver på en del ting. Samhandlingsveilederen skal sette en form for standard for hvordan samfunnet skal kunne bruke sikkerhetsselskapene som en ressurs.

– Blir skillene mellom politiet og sikkerhetsbransjen visket ut?

– Vi er veldig bevisste på hva som er vår rolle og hva som er politiets rolle. Det er en skillelinje vi ikke ønsker å trå over. Men det vi derimot sier, er at politiet og samfunnet for øvrig må bruke oss i oppgaver politiet og samfunnet mener vi kan brukes til. Samhandlingsveilederen definerer dette.

– Dette skal være et gjensidig samarbeid mellom sikkerhetsbransjen og politiet sier Opdahl.

– Viktig partner

Til Altaposten sier politimester i Finnmark. Ellen Katrine Hætta, at sikkerhetsbransjen er en viktig partner for politiet, og de ser fram til et godt samarbeid.

BETYR MYE: Politimester Ellen Katrine Hætta mener at sikkerhetsbransjen er en viktig partner for politiet. Foto: Tom Skoglund / arkiv

– Med øyne og ører ute i samfunnet kan vekterne varsle politiet og dele viktig informasjon når det er nødvendig.

– Samtidig er vi opptatt av at vekterne ikke på noen måte skal utføre polititjenester. Det skal politiet fortsatt gjøre, legger hun til.

Videre sier hun at de ser fram til at vekterne øker sin kompetanse og at alle som skal utføre vektertjeneste blir sikkerhetssjekket.

– For eksempel betyr det mye for tryggheten på utestedene at det er profesjonelle og godkjente vektere som har vaktholdet, avslutter hun.