– Det skal nå være DAB-signaler på de absolutt aller fleste stedene

Nøyaktig klokken 11.11 i formiddag ble FM-nettet kuttet med brutal presisjon.

SPENNING: Det var bittelitt hektisk i NRK-Finnmarks lokaler i formiddag, rett før slukkingen av FM-senderne for Troms og Finnmark. Her venter fra venstre Jørn Jensen og Gunnar Garfors fra NRKs DABulanse på å komme inn i studio, godt assistert av konstituert redaksjonssjef Robin Mortensen. Foto: Magne Kveseth

pluss

Det var Kari Bremnes sin melod i Nord som fikk æren av å være siste låt på FM-nettet fra Finnmark – og programleder Kenneth Strømsvåg ledet lytterne trygt over fra FM til DAB.

God kontroll

Det var kan skje en smule hektisk i lokalene til NRK Finnmark i Alta rett for klokka 11.11, men produsent Geir Samuelsen og konstituert redaksjonssjef Robin Mortensen syntes å ha tilsynelatende god kontroll.

De to NRK-medarbeiderne Jørn Jensen og Gunnar Garfors, som tilhører det de selv kaller DABulansen, sier til avisa at de har trålet Finnmark på kryss og tvers. Kun ett sted i Pasvik må de vente noen timer før de får signaler i DAB-radioen sin.

– Det skal nå være DAB-signaler på de absolutt aller fleste stedene, det har vi selv kjørt rundt og kontrollert, sier Jørn Jensen, DABulanseleder.

FULL KONTROLL: – Er vi ikke på lufta, spør Robin Mortensen, mens produsenten av sendinga, Geir Samuelsen gir beskjed om at det er full kontroll. Foto: Magne Kveseth

Misforståelser

NRK Finnmark har brukt lang tid på å forberede sine lyttere. I alle flater har de minnet om «slukkingen», selv om FM lever videre hos lokalradioer i fylket. Distriktsredaktør Morten Ruud sier han har hørt kritikken.

– Vi prøver å presisere det så godt som mulig, at det er NRK som slukker sitt FM-nett. Så kommer de kommersielle etter, og nærradioene skal fortsette å sende, sier Ruud. Han var selv i Tromsø på formiddagen i dag på Fløyfjellet sammen med kringskastingssjef Thor Gjermund Eriksen. På direktesendt TV ble FM-æraen en saga blott for lytterne i Finnmark.

Morten Ruud slår fast at det hersker mange misforståelser rundt DAB.

– Sannheten er at DAB vil gi folk en økning i tilbudet på radio. FM har fem riksdekkende kanaler, mens med DAB får vi 22. Det er en demokratisering av radiotilbudet. Og det bedrer beredskapssituasjonen, sier Ruud.

Forventer nedgang

Hver femte daglige radiolytter har forlatt NRK siden FM-slukkingen startet, skriver NTB. På ett år har de totalt mistet 21 prosent av de daglige lytterne.

NRK i Nordland var første sendested som gikk over til DAB. Det gjorde de i januar. Her har hver fjerde daglige lytter forsvunnet, skriver NTB.

Nordland gikk over til DAB i januar. Ifølge Ruud har det stabilisert seg. Han forventer nedgang også i Finnmark.

– Erfaringen er at det blir en midlertidig nedgang i de distriktene der DAB innføres, men det vil ta seg inn i igjen. Jeg tror folk har forstått at dette ikke er skummelt, men et teknologisk framskritt, avslutter radioredaktøren.