I lang tid har det vært stort fokus på at NRK skal over på DAB. Og samtidig har det vært snakket om at FM-nettet slukkes. Det er ikke tilfelle. Flere lokalradioer skal fortsette å sende på FM, deriblant Radio Alta. Men er tilgjengelig på DAB allerede nå.

– Vi er i rute og og sender på DAB fra tirsdag, sier direktør i Mediehuset Altaposten Tor Sara.

Onsdag klokken 11.11 forlater NRK Finnmark og Troms FM-nettet og går over på DAB. Men FM-nettet forsvinner ikke og lokalradioen vil fortsette å sende på både FM, DAB og nett.

Ifølge ifinnmark.no skal også GLR i Kautokeino, Radio Nordkapp, Radio Domen og GSR i Karasjok fortsette på FM. Og de har trua på at FM vil være i live i mange år framover. Per i dag er det lovfestet at FM-sendinger skal tillates ut 2021, men flere av redaktørene tror det vil være sendinger lenger enn det.

Samtidig påpeker flere at det framstilles som FM-nettet skal slukkes samtidig som NRK går over til DAB. Distriktsredaktør Morten Ruud sier han har hørt kritikken.

Handler om informasjon

– Vi prøver å presisere det så godt som mulig, at det er NRK som slukker sitt FM-nett. Så kommer de kommersielle etter, og nærradioene skal fortsette å sende, sier Ruud.

Han forteller videre at det hersker mange misforståelser rundt DAB.

– Sannheten er at DAB vil gi folk en økning i tilbudet på radio. FM har fem riksdekkende kanaler, mens med DAB får vi 22. Det er en demokratisering av radiotilbudet. Og det bedrer beredskapssituasjonen.

Forventer nedgang

Hver femte daglige radiolytter har forlatt NRK siden FM-slukkingen startet, skriver NTB. På ett år har de totalt mistet 21 prosent av de daglige lytterne.

NRK i Nordland var første sendested som gikk over til DAB. Det gjorde de i januar. Her har hver fjerde daglige lytter forsvunnet, skriver NTB.

Nordland gikk over til DAB i januar. Ifølge Ruud har det stabilisert seg. Han forventer nedgang også i Finnmark.

– Erfaringen er at det blir en midlertidig nedgang i de distriktene der DAB innføres, men det vil ta seg inn i igjen. Jeg tror folk har forstått at dette ikke er skummelt, men et teknologisk framskritt.

På alle flater

Radio Alta vil de neste årene være på både FM, DAB og på nett med sine sendinger. Redaktør Rolf Edmund Lund sier rammebetingelsene for å innføre DAB nå var så god at man valgte å være i forkant.

– Medietilsynet har bidratt økonomisk for at flest mulig skal ta overgangen. Derfor valgte vi å gjøre det nå. Og vi ønsker å være med på den digitale utviklingen.