Kommunestyret i Kautokeino skal torsdag behandle spørsmålet om kommunen skal søke status som omstillingskommune.

Sliter med barnefattigdom

I saksframlegget til politikerne blir det vist til at Kautokeino har utfordringer knyttet til barnefattigdom. Og at reintallstilpasningen for reindriftsnæringa påvirker innbyggerne i kommunen slik at det er prosentvis nært det dobbelte av andre kommuner i fylket.

Statistikk viser at Kautokeino har langt over dobbelt så mange husholdninger med inntekter under det som er satt som EUs fattigdomsgrense. Og som om ikke dette er nok blir det nevnt at reintallstilpasningen krever at folk forlater næringa. Tallet på sosialhjelpsmottakere er økende. boliger på tvangsauksjon øker – og kommunen som den største arbeidsplassen  er i store økonomiske problemer og må redusere arbeidsstokken, heter det i framlegget.

Som om ikke alt dette var nok: Forventet levealder for menn er under landsgjennomsnittet, folketallet synker, sykefraværet er høyere enn landsgjennomsnitt, tett på 1000 av kommunens 2.938 innbyggere har ikke utdanning over grunnskolenivå, 655 personer har videregående utdanning som høyeste nivå og 39 personer har ingen utdanning i det hele tatt.

Mange får ikke lån til egen bolig og befolkningen i landets største kommune i utstrekning er derfor blant landets mest trangbodde, fordi hele 17,2 prosent av innbyggerne bor hos foreldre eller slektninger.

Må ha hjelp

Kautokeino kommune klarer ikke utfordringene på egen hånd og må ha hjelp utenfra for å løse flokene. Rådmannen skriver i saksframlegget til politikerne at ikke bare har man store materielle utfordringer og menneskelige lidelser, men kommunens utfordringer kan potensielt true en viktig del av landets kulturarv og et av de to offisielle språkene i landet.

– En økt fraflytting har derfor potensiale for å utradere den største og viktigste samiske samfunnsarenaen som gjenstår, skriver rådmannen.

Han anslår at en søknad om omstillingsstatus, som skal sendes via fylkeskommunen og Innovasjon Norge, kan utløse to til tre millioner kroner årlig i seks år framover. Han anbefaler derfor at kommunestyret ber ordfører og rådmann gå i dialog med fylkeskommunen for å få i gang emn prosess som fører til at man søker om status som  omstillingskommune.