Leder i lokallaget Laila Davidsen bekreftet overfor Altaposten mandag at det kommende medlemsmøtet kan få dramatiske følger for Alta Høyre. Lokallaget er satt i spill i en sak hvor tillitsbristen mellom Alta Høyre og partiets velgere i Alta på den ene siden, og fylkespartiet og helseminister Bent Høie på den andre siden, er blitt nærmest uopprettelig.

– Jeg kjenner meg igjen i det lederen i Alta Høyre går ut med. Alta Ap har heller ikke tillit til nåværende helseminister, eller den forrige, Jonas Gahr Støhre. Det er også en total tillitsbrist mellom Alta Ap og fylkespartiet. Etter stortingets behandling har vi heller ikke tillit til våre politikere sentralt, klargjør leder i Alta Ap, Steinar Karlstrøm, og legger til:

– Lederen i Alta Høyre har tillyst et medlemsmøte der lokalpartiets framtid er på agendaen. Vi må vente å se om det blir mer konkret og dramatisk enn kun et utspill. Min personlige mening er at det for Alta Ap ikke er å anbefale en reaksjon med kollektiv utmeldelse, men dette er ikke behandlet av noen organer i Alta Ap.  Jeg kan ikke derfor ikke på vegne av Ap avvise at vi vil reagere med et så dramatisk virkemiddel.

Karlstrøm har i ettertid reagert på overskriften og gjort det klart at når han snakket om tillit var det till tidlgere helseminister Jonas Gahr Støre og den jobben han gjorde i forhold til tilbudet i Vest-Finnmark, og mangel på utredning av sykehusstrukturen.

– Det har ingenting med tiliten til Jonas som partileder, sier Karlstrøm.

– Altapostens kampanje

I kommentarfeltene på sosiale medier, og blant Ap-sympatisører lokalt som har kontaktet Altaposten, har vi blitt oppfordret til utfordre Alta Ap på hva lokalpartiet har gjort for å vise at kampen for utredning gjelder «liv og død», slik blant annet Monica Nielsen har slått fast flere ganger i media.

– Det står virkelig respekt av det Laila Davidsen og Alta Høyre gjør nå, uansett hva som blir det endelige resultatet på medlemsmøtet. Jeg hadde håpet at Alta Ap skulle stå opp og ta et oppgjør med partiet sentralt. I stedet for å være tydelig mot partiet sentralt er Alta Ap mest opptatt å skyte mot Frp. Det er et gedigent selvmål som svekker troverdigheten til Alta Ap, var kommentaren til en politisk interessert Alta-velger under frokosten på Nordlysbadet som avholdes etter «morgensvømmingen».

Lederen i Alta Ap avviser ikke denne type reaksjoner, men tror at det også finnes andre mer positive vurderinger av den jobben Alta Ap har gjort for akuttilbud og fødeavdeling.

– Vi har over tid registrert at Altaposten kjører en kampanje mot Alta Ap for å få oss til å stille ultimatum og true med kollektiv utmelding. Det har kommet veldig mye negativt mot Alta Ap fra Altaposten den senere tid. Hvorfor anbefaler ikke Altaposten Frp å melde seg ut dersom de ikke får gjennomslag i regjeringsforhandlingene om utredning? Alta Frp lovet altavelgerne utredning dersom den borgerlige regjeringen fikk fortsette, nå må de levere.

– Løftet til velgerne

Høyres Marianne Haukland og Arbeiderpartiets Steinar Karlstrøm lovte velgerne at dersom de ble valgt inn på Stortinget ville de stemme ja til kravet om utredning. Både Haukland og Karlstrøm ble første vara. Haukland møter fast etter at Frank Bakke-Jensen fortsetter i regjering. Hun stemte mot sitt eget valgløfte, noe som har skapt svært sterke reaksjoner. Steinar Karlstrøm har også vært på Stortinget i høst i sykefraværet til Ingalill Olsen. Han så også lenge ut til å være representant under behandlingen av dok-8-forslaget. Olsen ble imidlertid friskmeldt og Karlstrøm måtte reise hjem. Dermed fikk han ingen mulighet til å følge opp lovnaden til velgerne om å stemme ja til dok-8-forslaget.

– Ville du stemt ja til utredning og dok-8-forslaget?

– Jeg ville kjempet med både «nebb og klør» for å få flertall i Ap-gruppa for dok-8-forslaget som ville sikret et tillitsvekkende beslutningsgrunnlag.

– Om du likevel ikke hadde nådd fram i gruppa, ville du stemt for forslaget?

– Det er et hypotetisk spørsmål som jeg ikke kan svare på, og heller ikke ser har noen relevans. Stortingets behandling er historie, påpeker Karlstrøm.

– Ødeleggende for Ap

Hans opplevelse er ikke et lokalparti som har kommet ruslende etter i en baktropp under kampen for sykehus. Tvert om hevder Karlstrøm at ordfører Monica Nielsen og Alta Ap har vært i fremste linje, og har kjempet med så tunge våpen at fylkespartiet nærmest er revet i stykker av indre stridigheter. Sentralt i partiet har Alta Ap mistet gjennomslag og framstår hos mange som en ubehagelig bråkebøtte.

– Vi har stått på i kampen, blant annet i flere representantskaps- og årsmøter i Finnmark Ap. Blant annet i 2010 og 2013. Syv av våre ti delegater stemte for et kompromiss med en sykehusstruktur med sykehus i Hammerfest og Kirkenes. Det i bytte for flertall for et punkt om full utredning av strukturen. Tre av våre på årsmøtet syntes ikke utredning var nok og stemte mot. I høst fikk vi en tredel av fylkespartiet med i kravet om utredning, det vil si støtte til dok-8-forslaget. Alta Ap har stått helt alene i FAp i mange år med kravet om utredning, men med en tredels støtte nå i høst ser vi en positiv utvikling internt.

– Kan du fortelle hvordan det er mulig for stortingsgruppa til Ap å stemme ned et krav om utredning og bedre beslutninsgrunnlag?

– Utredningskravet er rimelig og udramatisk. For meg og alle andre i Alta/Kautokeino er det uforståelig at et så rimelig krav ikke blir imøtekommet. Begrunnelsen for å stemme det ned er at det vil stoppe eller utsette bygging av sykehuset i Hammerfest. Sammen med ordføreren hadde jeg et møte med Ap-fraksjonen i helsekomiteen rett i forkant av dok-8-behandlingen. Vi var veldig tydelig på det ikke er gjort nødvendige utredninger, og det lille av utredninger som er gjort, har ingen tillit i befolkningen.

– Men Alta Ap har valgt å ikke sette makt bak kravet, som blant annet Høyre nå gjør med tanke på at spørsmålet om utredning er spilt inn i regjeringsforhandlingene?

– Dette er feil. Vi har til de grader satt makt bak kravet og er nærmest svartelistet sentralt i partiet. Alta Ap har brukt enormt med tid og ressurser på en intern jobb. Vi har dessverre ikke fått gjennomslag. Stortinget har avgjort saken, og det gjenstår kun en mulighet; at regjeringen kommer kravet fra Alta/Kautokeino i møte. Der er det bare Høyre, Frp og Venstre som kan gjøre noe.

– Føler du noe press fra grasrota i partiet om å bruke enda sterkere virkemidler for å si fra at dere ikke aksepterer partiets behandling av sykehussaken?

– Nei, det er faktisk mange som mener at vi kjører alt for hardt, og at vi nå må akseptere at denne saken er tapt. Det handler om lojalitet til resten av partiorganisasjonen og framtidige muligheter for å nå fram med viktige saker for Alta. Så er det selvsagt noen få som mener vi burde vært enda tøffere og brukt kollektiv utmelding som pressmiddel.