– Så regner vi med at saging på den nye 70 meter lange produksjonslinja skal være i bruk litt utpå nyåret, når bare alt er ferdig innkjørt, sier John Vegard Holten som er daglig leder for Altaskifer AS.

Tilpasset

Han forteller at det er Roy Pettersen, med erfaring fra Pæska sag, som sammen med den italienske fabrikken har kommet fram til hvordan saga skulle konstrueres og hva som skal til for at den skal fungere mest mulig effektivt.

– Det blir en person som mater saga med stein, deretter skjer alt automatisk fram til steinen er ferdig strimlet i bunnen og ferdig pakket. Så begynner person nummer to og tar unna ferdigprodukter. Skred fra sagingen samles opp og sendes ut av bygningen på et eget transportband. Vi vet at vi trenger en kapasitetsøkning og samtidig har vi allerede solgt svært godt på forhånd for neste år, sier Holten.

Konkurransen

Ottar Opgård som tidligere ledet Minera i Alta trør til på golvet nå når saga skal på plass.

– Dette blir helt sikkert veldig bra og effektivt, sier Ottar Opgård. Han deltar i monteringen av det nye sagmonsteret, sammen med to italienske montører fra fabrikken.

– Vi har investert nokså heftig de siste årene, men jeg regner med at vi vil se resultatene av dette de kommende årene. Nærmer 45 millioner kroner er investert i skifernæringa totalt. Bare denne saga betyr drøyt 10 millioner kroner og den er uten tvil den mest avanserte saga for naturstein som så langt er lagd. Dette skal gjøre oss mer effektive og leveringsdyktige og vi skal kunne konkurrere kostnadsmessig på pris, sier Holten.