I stedet for å gå på butikken og hamstre småting, som de pakker og gir i kalendergave på skolen, har klasse 6 A ved Elvebakken skole gjort noe helt annet i år.

– I stedet for å få gaver, gjør vi småjobber og tjener noen penger, som vi gir til barn som ikke har noe, forteller Mie Elise Johansen, Håvard Sundsfjord Eriksen, Vilde Alexandra Andersen og Noah Vistnes.

Lærer medfølelse

Sammen med resten av klassekameratene er 11-åringene med på et prosjekt i regi av SOS barnebyer, som kalles Omvendt julekalender. Her er fokuset å lære norske barn hvordan barn i fattige deler av verden har det.

–Hvordan føles det å hjelpe på denne måten?

– Det er veldig bra, fordi vi lærer at vi ikke bare kan få ting, men at vi også må vise medfølelse med andre og gi noe også, sier Håvard, som i februar i år besøkte slummen i Afrika, sammen med sine foreldre.

– Det var trist. Det var dårlig lukt, folk satt på gata, de hadde ikke hus, og de som hadde «hus», bodde i bobleplast-skur. Vi besøkte en skole der, og jeg var veldig glad for den skolen vi har hjemme etter å ha vært der.

Stor forståelse

Lærer Nina Roxrud er svært fornøyd med den alternative julekalenderen. I fjor hadde de aktivitetskalender, mens i år flytter de fokuset enda lenger vekk fra seg selv.

– Det er veldig bra. Hver dag kjører vi en filmsnutt, som viser hva SOS barnebyer jobber med og vi får se hva pengene de samler inn går til. Elevene virker veldig lydhøre, de følger godt med og viser stor forståelse, sier Roxrud.

Elevene forteller at arbeidsoppgavene de gjør for å tjene penger kan  være å gå tur med hunden, måke snø eller støvsuge.

– Det trenger ikke bare være foreldrene som bidrar, men også besteforeldre, tanter, onkler eller en nabo, som vil ha noe gjort. Fokuset er ikke på hvor mye penger de får, men at de gjør noe som kan hjelpe andre, sier Roxrud.

Elevene forteller at hjemme har de julekalendere, som inneholder alt fra godteri til lommelykter og hårbørster, eller som de sier: «ting de trenger». De innrømmer å ha hørt om noen som får ganske dyre gaver.

– Ja, det største jeg har hørt om er ganske store smykker og duftlys, sier Mie.

– Tenker du at det like gjerne kunne vært julegaver?

– Ja, noen av tingene kunne like gjerne vært julegaver, mens andre ting passer i kalenderen, mener 11-åringen.

Uggen følelse

I år vil julehandelen i Norge lande på 56,3 milliarder, i følge tall fra Virke, hovedorganisasjonen for tjenestenæringene. Christel Sundsfjord er mor til Håvard i klasse 6 A og det var hun som kontaktet Altaposten om gladsaken ved Elvebakken skole. Sundsfjord medgir overfor avisa at hun ikke er komfortabel med kjøpepresset og det enorme fokuset på forbruk i dagens samfunn.

– Jeg sitter ofte med en litt flau og uggen følelse over hvordan vi lar oss rive med og glemmer hva som egentlig er viktig. For eksempel har adventskalenderkjøret tatt helt av, mener Sundsfjord, som synes SOS-prosjektet er viktig og betimelig.

I en tid der klimatrusselen henger over verden, og hvor forbruk er en av de største farene for miljøet, synes også elvene det er flott å kunne bidra til å sette søkelyset på noe ikke-materielt.

– Mange går ut og kjøper masse ting de ikke trenger, også kaster de det etter en stund, også havner til slutt plasten i havet, sier Mie.

– Og til slutt er det mer plast enn fisk i havet, sier Vilde.

– Det er veldig mye kjøping. Ser man noe som er kult skal det ikke mye til for at man kjøper det, medgir Håvard.

Litt bortskjemte

Elevene innrømmer at de nok er litt bortskjemte, men at de har oppgaver hjemme for å fortjene å få ting. Oppgavene består av ting som å gå med søpla, tømme oppvaskmaskinen, dekke bordet og lufte hunden.

Uansett. Det er godt å kjenne at man gjør noe for andre. Som eksemplvis være med på Omvendt julekalender.

– Ja, jeg er veldig glad for å være med på denne veldedigheten, sier 11 år gamle Mie.