Det skriver tre reindriftsutøvere, som har fått retten til å drive helårlig reindrift på Sørøya etter behandlingen i Finnmarksommisjonen. I brevet til Fylkesmannen gir de uttrykk for bekymring over beitebelastningen.

Utøverne på Sørøya, som er Mathis Mikkel M. Sara fra Akkarfjord, samt Anders Bongo og Johan A. Bongo bosatt i Alta, krever å få satt opp sperregjerde fra Strømmen Sandøybotn og over til Slettnes, fordi de mener området blir for hardt beskattet av flyttsamer som har rein i området fra vår-sommer, hevdes det.

– Den siste tiden har enkelte grupperinger av flyttsamer av ulike årsaker rein i dette området, til og med i november måned, når våre dyr trekker dit. Mønsteret her er at flyttsamer som har kommet sist til Sørøya trekker seg mer og mer mot nordre Sørøya. Dette er totalt uaktuelt fra helårsbeitets side å stå og se på –  og her bør det gjøres grep, skriver de, og henger bjella påkatta.

– Vi mener at Fylkesmannen/reindriftsadministrasjonen bærer en stor del av dette ansvaret, da det er nettopp de som har åpnet øya opp for flyttsamer, skriver Nordre Sørøya helårsbeite i et brev til fylkesmannen, som Sametinget også har fått kopi av.

De skriver i brevet at Finnmarkskommisjonens rapport om felt 3 Sørøya gjør klart at beiterettigheter på Nordre Sørøya tilhører dem. De mener det er myndighetenes ansvar å sette opp et grensegjerde på den rettmessige grensen for helårsbeite for rein og flyttsamerein fra distrikt 19. Nordre Sørøya helårsbeite viser til punkt 11.3.5.6 konklusjonen fra Finnmarkskommisjonene der det heter at det er ervervet en kollektiv rett til helårlig reindrift på den nordøstlige delen av Sørøya fra Tarhalsen i Nord til Sandøybotn og derfra over til Slettnes.

–  Dette er noe som er tredd over hodet på oss av ulike årsaker av reindriftsadministrasjonen og vi har ikke invitert noen til å komme på Sørøya for å benytte den til sommerbeite. Således er det myndighetenes ansvar å sette opp et grensegjerde på den rettmessige grensen for å skille mellom helårsbeite rein og flyttsamerein, heter det i brevet fra Mathis Mikkel M. Sara, fra Akkarfjord og Anders Bongo og Johan A. Bongo fra Alta.

Fylkesmannen har nå sendt saken på høring med frist til 18.desember for å komme med uttalelser.