– Vi leverer ut 3.500 pakker bare i desember, forteller Sissel Daniloff ved Bunnpris Gourmet Bossekop, som formidler pakker for Post Nord.

Øker med 15 prosent

Netthandelen når stadig nye rekorder, og den totale netthandelen øker med 15 prosent i året. Bunnpris Gourmet i Bossekop har 40 prosent økning i november fra samme måned året før.

Også Posten Norge merker økning i pakker.

– Vi er klare til å ta imot julepakkene. Også vi ser en stor økning i netthandel, forteller Sissel Berg ved Alta postkontor, som merket en opphopning under Black Friday.

Finnmarks siste ordinære postkontor setter inn ekstra personell rundt den store pakkehøytiden. Berg har fulgt pakkeposten gjennom fire årtier. Julepakkene har forandret seg.

– Vi har en kraftig økning i antall pakker, forteller Berg.

FULLE KURVER: På Alta postkontor merker man også netthandelen godt, forteller Sissel Berg. Foto: Kita Eilertsen

Pakker som venter

Inne bak skranken på Alta postkontor har det ankommet fire store kurver med postpakker som ikke er plassert i hyllene ennå. Målet er å få dem på plass så fort som mulig.

– Når de andre kommer på jobb klokka 11, får vi pakkene på plass. Vi merker veldig godt at det er mer pakker enn før, sier Sissel Berg.

Alta postkontor er Finnmarks siste ordinære postkontor.

– Vi har et godt postkontor med god plass til pakkene. Ja, Alta postkontor er jo nå det eneste postkontoret som er igjen i Finnmark. Men vi merker også den store økningen, og oppfordrer folk til å hente pakkene så snart de kan, sier hun.

Venter flere paller

Hos Bunnpris Gourmet Bossekop venter Asgeir Knutsen og Sissel Daniloff på dagens forsendelser.

– Det blir mye, vi venter 4-5 paller i dag. Vi merker godt at dette er pakker som kommer etter Black Friday, da dobler og tripler antallet seg, forteller de.

STOR ØKNING: Antall pakker har økt med 40 prosent fra ifjor, forteller Asgeir Knutsen og Sissel Daniloff som leverer ut pakker for Post Nord. Foto: Kita Eilertsen

Netthandelen og antall pakker de leverer ut, har skutt i været de siste par årene. Fra november i fjor til november i år, økte de med 40 prosent. 2.500 pakker ble tatt imot og utlevert fra dagligvarebutikken deres i løpet av november. En ordinær måned har de mellom 1.500 og 1.800 pakker.

Heldigvis har den teknologiske utviklingen også nådd andre deler av butikkdrifta. Når tomflasker og bokser nå blir presset sammen før det sendes ut, har det frigjort plass til pakker; et rom på 50 kvadratmeter for denne Bunnpris-butikken.

– Omsetningen utgjør en god, halv stilling hos oss, forteller Sissel Daniloff.

Hun understreker at de også legger ned en god arbeidsmengde bak dette.

– Når pallene kommer, er det å hive seg rundt og få registrert pakkene og få dem inn i hyllene, forteller hun.

Pakkene kommer både fra inn- og utland. En stund var det veldig mye fra Ebay og Zalando, men nå kommer pakkene fra alle mulige slags selskaper.

– Det er nokså mye elektronikk og babyutstyr, som tv-er og barnevogner. Men det er også bildeler og bildekk. Og det er en større spredning i bedriftene enn bare for et år siden, forteller hun.

Med økningen skulle de ønske de hadde to terminaler, så de kunne tatt raskere unna.

STILLE FØR STORMEN: – Det blir fullt når 4-5 paller ankommer, antar Sissel Daniloff. Bunnpris Gourmet Bossekop har avsatt et rom på 50 kvadratmeter til pakkesortering. Foto: Kita Eilertsen

Det er travelt også for de andre utleveringsstedene til Post Nord. Kilden på Parksenteret har et av de eldste utleveringsstedene, og må stadig utvide.

Har godtatt netthandelen

Sissel Daniloff legger ikke skjul på at hun lenge har vært en sterk motstander av netthandel. Men hun har moderert seg.

– Jeg ser at netthandelen ikke er til å unngå. Jeg ser at når det gjelder enkelte, spesielle varer representerer nettbutikker et marked vi ikke kan forvente å ha lokalt. En annen ting er at flere lokale butikker har blitt flinke til å prøve å matche prisen kunden har funnet på nett, sier hun.

For dem er det ikke noe alternativ å kutte ut pakkeleveransen, som nå styrer en del av den daglige butikkdrifta.

– Da dere begynte med pakker en gang for mange år siden – hadde dere trodd det noen gang skulle bli så stort?

– Nei, det hadde vi aldri trodd, sier Asgeir og Sissel i kor.