Leder i Kviby Bygdelag, Stig Gøran Hagen, sier at han på vegne av bygda er svært glad for at den eneste scooterløypa i mils omkrets er reddet.  Stengingen av løype 17 fra Kviby til Liksebiddinjavri kan nå oppheves, og første del av løypa vil være ferdig merket og klar til bruk fra lørdag morgen.

– Vi er strålende fornøyd. Et viktig tilbud for mange i Kviby, men også for mange tilreisende. Det skaper aktivitet og gjør bygda levende. Løypa er også  positiv for omsetningen på butikken og gir Kviby et økt positivt fokus, sier bygdelagsleder Hagen.

ENESTE LØYPE: Kartet viser løypestart i Kviby og opp på fjellet hvor løypa møter lignende løyper med start fra Nyvoll og Korsfjord. Foto: Alta kommune

Forstår grunneierne

Hagen sier at stengingen av scooterløypa, en prosess som har pågått siden i sommer, har skapt et stort engasjement blant folk i Kviby. Det har også medført noen følelsesmessige kommentarer rettet mot den private grunneieren som krevd løypa stengt på grunn av de ulemper den har medført.

– Dessverre har det vært enkelte kommentarer over grensen, men fra bygdelagets side har vi hele tiden understreket forståelse for at grunneierne var tvunget til å sette hardt mot hardt i denne saken. Jeg vil berømme Alta kommune og Jon-Håvar Haukland for jobben de har gjort for å få til en avtale med grunneierne. Det er ingen tvil om at Haukland og kommunen har mye av æren for at løypa nå er berget, sier Hagen og legger til:

– Men når denne saken til slutt løste seg til forhåpentligvis alles beste, er det bare å erkjenne at det ikke hadde skjedd uten at grunneierne hadde vært løsningsorientert.

Stort press

Frank Robert Knutsen sier på vegne av Knutsen-familien at de lenge var fast bestemt på å nekte løypestart over familieeiendommen på grunn av svært store støy- og økonomiske belastninger.

– Ja, det har vært et press, ikke bare fra en side, men fra alle for å få løypa åpnet. Med de tiltak vi nå er blitt enige om både håper og krever vi at alle bidrar til å minimalisere ulempene og få dette til å fungere, sier Frank Knutsen i en kommentar.

Virksomhetsleder for Miljø, park og idrett, Jon-Håvar Haukland, er svært glad for at forhandlingene eierne av grunnen i startområdet for løypa endte i en løsning, rett nok godt inn på overtid. Han bekrefter at det lenge så ut til å ikke bli noen løype fra Kviby.

– Grunneierne har vist stor velvilje for allmennhetens bruk gjennom 30 år. Nå er de lei av ulemper og ubehag, men har til tross for dette gått med på å gi brukerne fornyet tillit. Vintersesongen 2017/18 blir et mellomår, men vi håper at den avtalen vi nå har på plass kan sikre løypa permanent, sier en svært fornøyd Haukland.

Stengte løypa

Sist i november gikk Haukland og kommunen til det skritt å stenge løypa. Bakgrunnen var at det til tross for at flere alternative startpunkt for løypa ble utredet og vurdert, stod en til slutt igjen med kun start fra Hesjebakken slik som i dag. I avtalen med grunneierne som kom på plass torsdag går kommunen inn med følgende tiltak:

  • God skilting/informasjon i løypa samt oppfølging

  • Parkering forbudt i området ved Hesjebakken

  • Legge løypa utenom privat vei og noe lenger bort fra støyutsatte hus (ny grunneier har gitt tillatelse).