Formannskapet var postitiv til Olympiatoppen (OT) sin søknad om 100.000 kroner til drift av teamet som om i hovedsak gir et ekstra tilbud til utvalgte utøvere. Etter at Altaposten for en tid siden refererte fra søknaden har det dukket opp en del spørsmål innad i lokalidretten:

Er det riktig at OT skal hente ut så mye penger lokalt, med tanke på at de får store overføringer fra sentralt hold? Og vil det bety mindre penger til lokalidretten?

– Vi vurderte det slik at vi med dette kunne vise at toppidretten er velkommen i Alta. Vi ønsker å ha toppidrettsutøvere i byen og blir vi gode nok vil enda flere komme. Så fra vår side var dette et signal om at Alta er plassen også for toppidrett, sier Ole Steinar Østlyngen (Ap) som var en av de sju som, mot fire stemmer, stemte ja til søknaden i hovedutvalget.

Forstår tankegangen

Østlyngen skjønner at disse spørsmålene dukker opp.

– Jeg forstår tankegangen, men så kan det sies at 100.000, som hentes fra formannskapets reservepost, ikke er en veldig stor sum. Tenk om vi om 20 år kan være en by som tiltrekker oss toppidrettsutøvere fra hele landet. Det betyr mye for ungene å møte verdensstjerner ute i løypa, sier han.

Så til spørsmål to: Vil dette gå utover søknader fra lokalidretten?

– Vi vurderer hver sak for seg, så det er ikke slik at vi tar fra noen andre. Det er de som står på lokalt vi ønsker å hjelpe mest og ser fram til lokale søknader. Også kan jeg legge til at når vi samtidig vedtar å bygge en hall til 35 millioner, som bygges for lokalidretten,  så begynner vi å snakke om summer.

Trangt marked

Idrettslagene lever i et trangt marked og mener debatten bør tas.

TRANGT MARKED Rune Berger og Rune Stamnes mener det bør være lov å stille spørsmål rundt Olympiatoppens lokale pengejakt. Foto: Magne Ek

– Vi skal ikke påta oss en offerrolle eller syte og klage, men diskusjonen må vi kunne ta uten at det betyr at vi er kritiske til OT og den jobben de gjør i Finnmark. Men vi møter stor konkurranse om både offentlige midler og sponsormidler i byen allerede, så jeg tror ikke det er dumt at vi tar en debatt rundt dette, sier Rune Stamnes i BUL og får støtte fra Rune Berger i Alta IF.

– Vi har bare ett marked og får bare håpe at Olympiatoppens tilstedeværelse i det samme markedet ikke påvirker støtten til lokalidretten og annen kultur i stor grad. Men om det faktisk påvirker må nesten næringslivet og kommunen svare på, sier Berger.

OT-prosjektet har også fått 375.000 kroner fra fylkeskommunen og OT går selv inn med 125.000 av de totalt 800.000 som står i budsjettet. Budsjettet viser også et tilskudd på 75.000 fra Finnmark idrettskrets samt 100.000 fra næringslivet.