Black friday, langhelg, langåpent og søndagshandel. Mulighetene til å handle før jul er mange. Nå er butikkene åpne hver søndag fram til jul, men er det egentlig nødvendig? Nei, sier de fleste.

Likevel er det mange på handlerunde denne første søndagen i advent. Gulla Jørgensen, barnebarnet Thea og hennes venninne Andrine, var selv på julegavehandling.

– Egentlig hadde jeg ikke tenkt å dra hit, men barnebarnet hadde lyst. Egentlig synes jeg jula er blitt et pes og et kjøpepress. Vi har nok materialisme, sier Gulla.

Og ungjentene er for så vidt enig.

– Egentlig er det ikke behov for søndagsåpent. Vi klarer oss fint uten. Hjemmelagede gaver er best, sier Thea og Andrine.

– Tror du man handler mer når det er søndagsåpent eller endrer man vanene sine?

– Jeg tror nok mange endrer vanene sine, sier Gulla

Økning i handelen hvert år

Ifølge hovedorganisasjonen Virke vil nordmenn handle for 56 milliarder kroner denne julen. På Black friday omsatte norske kjøpesentre for 1,6 milliarder kroner. I Alta besøkte 32.000 personer Amfi denne ene dagen, noe som var rekord.

Tall fra i fjor viser at markedet blir tøffere, jo flere tilbudsdager man har. I 2015 stjal Black Friday omsetning fra den tradisjonelle julehandelen, og i 2016 var tendensen enda tydeligere.

– Black Friday og økt netthandel har endret julehandelsvanene våre, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel i en artikkel på organisasjonens egen nettside.

Markedskoordinator for Amfi Alta Vera Henriksen sier de var spent før åpning på søndag. Det er første gang de har søndagsåpent allerede i begynnelsen av desember.

– Vi så tidlig på dagen at det var gode prognoser og vi endte opp med vekst på 7,52 %. Vi er veldig fornøyd og det er også butikkene.

Henriksen sier noe av grunnen til de gode tallene kan være at mange ble forhindret av været på Black Friday. Ylva stengte mange fjelloverganger og muligheten for å kjøre til Alta. Likevel var det nye rekord i antallet besøkende på Amfi på Black Friday.

Enkelt å komme hit

Henriksen sier utvidet åpningstid oppleves positivt for forbrukerne.

– På søndager har folk god tid. Man slipper å handle julegaver etter jobb. Jeg tror folk setter pris på at det er både søndagsåpent og langåpent i førjulstiden.

– Kan man komme til et punkt der det er nok tilbudsdager og utvidede åpningstider?

– Hvis man gjør det året rundt så tror jeg både forbrukere og butikkeiere blir lei, men ikke i en begrenset periode, slik som nå.

Hun mener også at Alta er blitt et såpass stort sted at man tiltrekker seg folk fra et større område.

– Vi har forstått det sånn at folk kjører fra Nord-Troms for å handle her. Det er bedre veier, og det er enkelt og bekvemt med mindre trafikk. Vi er glad for at infrastrukturen er blitt bedre. Det gjør det enkelt for folk å komme hit.

Sosial arena

Marita Guldbjørnsen stresser ikke med handel når vi treffer henne på søndagsåpent. Hun begynte allerede i januar og er godt i rute. I dag er hun på kjøpesenteret som tidsfordriv.

– Jeg tror butikkene tjener på å ha mer åpent. Og jeg skjønner at det kan være høvelig for mange. Men selv ser jeg ikke helt behovet. Jeg ønsker at vi skal ha en fridag i uken.

Thea og Andrine besøkte også sentrum da det var langåpent, men da for å være med venner og gå på kafé. Noe bestemor synes høres koselig ut.

– Det skal man ikke se bort ifra, at kjøpesentrene er blitt den nye kirkebakken. At det er blitt en møteplass. Så slipper man å stå ute på glattisen å prate, slik man gjorde før. Det synes jeg er koselig.

Handler folk mer?

Før var det aldri søndagsåpent, langåpent eller Black Friday. Folk handlet innenfor ordinær åpningstid. Fram til julaften i år, er det stengt bare noen timer på nattestid. Vil butikkene selge mer? Eller vil vi forbrukere bruke like mye penger som før, men på en søndag og ikke en onsdag etter jobb?

– Jeg tenker at vi har befolkningsvekst og derfor flere å ta av. Samtidig er det fokus på forbruk og at man ikke skal handle mer enn man trenger. Og vi handler kanskje færre ting, men av bedre kvalitet. Og dermed dyrere, sier markedskoordinator Vera Henriksen.

TIDSFORDRIV: Marita Guldbjørnsen var på Amfi første søndag i advent. Ikke for å handle, men rett og slett som et tidsfordriv. Selv synes hun søndagsåpent er tull. Foto: Astrid Krogh