Da pilotprosjektet med sykepleierutdanning i Alta ble avsluttet i 2014, viste tallene at gjennomføringsgraden (70 prosent) for Alta-kullet var bedre enn ved andre desentraliserte kull, samt på linje med kullet i Hammerfest. Karakterene til de utgåtte studentene fra Alta var ifølge evalueringsrapporten «markert bedre» enn hos studentene som studerte i Hammerfest på samme tid.

Studentene i Alta hadde forøvrig også høyere gjennomsnittsalder enn de øvrige studentene ved utdanningen.

Svakheten var at undervisningen var kostbar og bar preg av mange ad-hoc løsninger. Blant annet måtte både utstyr og lærere fraktes over fjellet til Alta, noe som gjorde at det kostet mye å få utdannet de 27 som til slutt ble uteksaminert. Man hadde også problemer med å få tilstrekkelig med praksisplasser til studentene i Alta. Alt dette er noe en vil ta på alvor, hvis det blir en ny utdanning i Alta.

– Ja, helt klart. Nå har vi erfaringer fra pilotprosjektet i ryggen, og har dermed et helt annet grunnlag å forberede oss på, sier Nina Emaus, instituttleder for helse- og omsorgsfag ved Norges arktiske universitet (UiT).

TRIVES: Sofie Hågensen (20) synes det er en fordel at skolen ligger vegg i vegg med sykehuset. Foto: Privat

Sofie Hågensen fra Alta er andreårsstudent ved sykepleierskolen i Hammerfest. Hun er svært fornøyd med utdanningen i Hammerfest.

– Ja, det at vi ligger vegg i vegg med sykehuset er veldig bra. Vi har brukt sykehuset utrolig mye. Hvis vi får utdanning i Alta er det kjempeviktig at man klarer å knytte seg til gode gjesteforelesere og også benytte seg av fagfolk til undervisningen. Vi har eksempelvis hatt leger, fysioterapeuter, kreftsykepleiere med flere inne på skolen og det har vært utrolig nyttig og lærerikt, sier Hågensen.

Nina Emaus sier at dersom det blir en realitet med sykepleierutdanning i Alta, så vil UiT forsøke å inngå samarbeid med eksempelvis Alta videregående skole.

– Bøygen vil være øvingsrom. Altså lokaler der vi har sykehussenger slik at studentene kan trene seg på å re senger, hvordan snu en pasient i senga, hvordan sette intravenøst og mange slike praktiske ting som sykepleiere må lære. En annen utfordring er praksisplasser, og her er det spesialisthelsetjenesten som er bøygen. Men vi er nødt å fordele studentene rundt på det vi har i Finnmark, både i Alta, Hammerfest, Kirkenes og også Tromsø. Så snart vi får beskjed om tildeling av nye studieplasser kan vi begynne å forberede oss på sykepleierutdanning i Alta, forsikrer Emaus.

Over fire år

Hun bekrefter også at utdanningen i Alta vil fordele seg over fire år, basert på samlinger. En løsning student Hågensen mener ikke er noen ulempe.

– For de mer voksne søkerne, som har familie og barn hjemme i Alta, tror jeg det vil bli veldig bra at utdanningen går over fire år, i stedet for tre. Da kan de utdanne seg, samtidig som de jobber ved siden av og slipper å reise vekk fra familien, sier 20-åringen og legger til:

– Også med tanke på å få folk som allerede jobber i helsesektoren til å øke sin kompetanse, tror jeg et samlingsbasert studie i Alta er svært viktig.