– Hadde det ikke vært for hurtigbåten vet jeg ikke om jeg hadde orket, sier sykepleierstudent Edel Moland Holmgren fra Alta, som studerer ved sykepleierutdanninga i Hammerfest.

Fant kjærest

Da hun startet studiet hadde hun ordnet seg en hybel i Hammerfest, men etter at amors piler rammet henne fra hjembyen, ble det vanskelig å være borte fra kjæresten hele uka.

– Ja, du vet nå, ler Holmgren, som er på vei med bil over Sennalandet i retning Hammerfest når Altaposten snakker med henne.

– I dag var jeg nødt å kjøre, og da kaster jeg på en måte bort tiden. På båten kan jeg lese, jobbe med innleveringer eller bare strikke. Båten er fremme i Hammerfest kvart på ni om morran, og skolen begynner ni, så det passer perfekt.

20 år gamle Sofie Hågensen er den eneste av altastudentene som bor fast i Hammerfest.

– De andre pendler frem og tilbake hver dag og jeg vet at flere av dem synes det er ganske slitsomt og tidkrevende, sier Hågensen, som i likhet med Holmgren er andreårsstudent ved skolen.

– De fleste fra Alta er i byen kun så lenge de er nødt, så drar de hjem straks de har muligheten, sier Edel, som tror mange flere ville startet på sykepleien dersom det var tilbud i Alta.

– Ja, ikke minst vil det helt sikkert appellere til mange som ikke ønsker å bryte opp sine liv hjemme. Vi hadde en voksen mann som startet på studiet med oss i fjor høst, men som måtte gi opp fordi det ble for krevende når han hadde barn og familie hjemme i Alta. Det var ikke med lett hjerte. Han bruker å spørre oss veldig hvordan det går når han treffer oss, sier Moland Holmgren, som selv pendler daglig mellom Alta og Hammerfest for å gå på skole.

Ikke en krone

Sist torsdag ble regjeringspartiene Høyre og Frp enige med Venstre og KrF om et felles forslag statsbudsjett for 2018. Til tross for lovnadene fra Høyre i valgkampen er det ikke en krone å spore til å restarte sykepleierutdanningen ved UiT Campus Alta.

– Jeg er veldig overrasket. Forhandlingsledelsen i KrF har vært svært lydhør om at noe må gjøres for å stoppe sykepleierkrisen, som allerede er et faktum i Finnmark,  og som vil forsterkes de neste årene. Både vi Finnmark KrF, og Alta KrF, som begge har hatt tett kontakt med sentralledelsen i KrF under forhandlingene, er skuffet.  Det hele er litt uforståelig ut fra de sterke løftene Høyre ga i valgkampen, og at vi snakker om et beskjedent beløp for å sikre at utdanningen kunne komme i gang høsten 2018, sa leder i Finnmark KrF, Svein Iversen, til altaposten.no i helga.

Omplassering ikke så enkelt

Heller ikke rektor ved Uit kan bidra til å sikre den etterlengtede sykepleierutdanninga i Alta.

– Nei, jeg kan ikke garantere for det. Selv om vi har ledige studieplasser på andre områder enn helse, er det ikke bare å flytte plasser fra ett studium til et annet. Det handler om at bemanningen er tilpasset de ulike studiene, og da må vi begynne med oppsigelser, noe som ikke vil være aktuelt, sier rektor ved Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, til Altaposten.

Rektoren ser for seg tre ulike scenarier fremover. Det ene er at det kommer nye plasser fra staten, eksempelvis via revidert nasjonalbudsjett til våren, eller i statsbudsjettet i oktober.

– Det er dette som er vårt høyeste ønske, sier Husebekk.

Alternativ to er å forsøke med en omdisponering av plassene man allerede har, en løsning rektoren ikke tror vil frigjøre tilstrekkelig med sykepleierplasser, og det tredje er at den desentraliserte utdanningen i Hammerfest, gis i Alta. Slik man prøvde i 2011.

Står på for Alta

Husebekk har gitt klare signaler til kommunaldepartamentet om at UIT må få flere sykepleierplasser, og rektoren sier til Altaposten at selv om det er sykepleiermangel over hele fjøla, ikke minst i Tromsø, så skal Alta prioriteres først.

– Får vi nye plasser skal de gå til Finnmark og da Alta i denne omgangen. Det er noe jeg har snakket med ordfører Monica Nielsen om. Selv om dette ikke er bejublet her i Tromsø, så skal det mye til før jeg fraviker dette, sier rektoren.

Ting tar tid

Nina Emaus er instituttleder for helse- og omsorgsfag ved UiT. Hun sier at den dagen pengene fra staten kommer og universitetsledelsen signaliserer at det skal opprettes et tilbud i Alta, så er instituttet klar.

– Gitt at vi skulle få nye studieplasser gjennom tildeling fra kommunaldepartementet i løpet av 2018, vil vi kunne klare opptak på deltid i Alta allerede i 2019 . Tidligst, sier Emaus, som understreker at dette også avhenger av tildeling og tilgjengelig vitenskapelig personale.

– Universitetsstyret vedtar hvilke studietilbud som skal starte høsten 2019 i slutten av november/start desember 2018, så om det skal bli en realitet må vi få tildeling i løpet av kommende år.

Emaus minner om at selv om politikerne skulle vedta sykepleierstillinger, eksempelvis i revidert budsjett til våren, så tar det tid å etablere et tilbud.

– Man kan si at det tar omlag ett år fra pengene foreligger, til man har det praktiske på plass, sier instituttlederen, som presiserer at det ikke vil være mulig å ha et tilbud klart før tidligst 2019.

Må prioriteres

Rektor Husebekk har tro på at stortingspolitikerne vil prioritere helse ved neste korsvei, altså senest på 2019-budsjettet.

– Nå har man hatt en krise i oljenæringa og satt inn masse ressurser på det, i 2018-budsjettet satses det stort på flere studieplasser innen IKT, og nå tenker jeg at helse er nødt å prioriteres, sier Husebekk.