I går ble det kjent at Dallas Seavey (30), som har vunnet Iditarod fire ganger og sist vinter kjørte inn til en andreplass, stiller til start i Finnmarksløpet i mars. En annen som er tilbake på start er Ralph Johannessen som de siste årene har prioritert nettopp Iditarod. Han gleder seg over at Seavey tar turen og utroper amerikaneren som favoritt.

– Han er etter mitt syn verdens beste hundekjører og kan komme til Finnmark, kjøre rett gjennom og vinne. Han er psykisk og fysisk sterk, er flink med hundene og kan være våken i en uke. Så jeg tror ikke Dallas vil ha fokus på å gå i bobilen for å sove, sier Johannessen som selv er blant favorittene.

– Jeg vil være litt forsiktig med å bygge opp forventningene. Jeg har ikke vært i Finnmark på noen år og vet ikke om jeg klarer å hevde meg, men om noen andre setter meg på en favorittliste så skal jeg overleve det.

Ny trasé for alle

At Finnmarksløpet i vinter er 20 mil lengre og at en relativt stor del av traseen er ny (går blant annet til Kautokeino) gir ekstra spenning rundt løpet. Det betyr nye kjøreplaner for samtlige.

–  At ingen har kjørt løpet før gjør det perfekt for Dallas å komme akkurat nå. Men selv om løpet er blitt lengre tror jeg kanskje det kan bli litt enklere å fullføre. Man slipper den tøffe turen over Gaisene og man har en litt flatere profil.

– Er ikke nettopp løypeprofilen likevel annerledes i Finnmark og kan den eventuelt overraske Seavey?

– Jeg tror heller det er han som kan overraske oss, men det er for så vidt riktig at løypa er annerledes, svarer Johannessen før han legger til med et smil:

– Iditarod er kaldere, lengre og har vært preget av mer vær de siste årene samtidig som at der er mindre hjelp å få. Sist vinter møtte vi mellom 40 og 50 minusgrader de første tre-fire døgnene, og de første 100 milene besto av sukkersnø hvor  hundene falt 10-15 centimeter gjennom. Så jeg tror Dallas også vil takle det han møter i Finnmark.

– Ikke uslåelig

Johannessen understreker at han likevel ikke vil kåre vinneren allerede i desember.

– Han er soleklar favoritt, men ting kan skje og han er ikke uslåelig. Å ikke finne fram i dårlig vær kan stoppe han akkurat som det kan stoppe alle andre og jeg er ikke i tvil om at han kan få en tøff kamp om seieren.

Johannessen vet av erfaring at mye logistikk må på plass når man med egne hunder skal kjøre løp på motsatt side av Atlanteren.

– Når vi reiser til Alaska er reisen og logistikken nesten like tøff som selve løpet. Så vi har en fordel når han må reise hit, selv vi som må kjøre noen mil for å komme oss til Alta, sier Ralph Johannessen som mener den amerikanske deltageren vil gi positiv markedsføring for løpet.

– Absolutt, både for Finnmarksløpet og for hundesporten i Europa, avslutter han.