Seavey har vunnet Iditarod fire ganger og ble nummer to i årets løp. Ifølge en pressemelding fra Finnmarksløpet er Seavey den aller største langdistanseprofilen i verden for øyeblikket. Han er også den som har gjort det best i Iditarod de siste 10 årene.

Amerikaneren sier videre at han lenge har hatt lyst å kjøre Finnmarksløpet, men at tanken på å ikke få kjøre Iditarod har gjort at han ikke har meldt seg på tidligere.

Presse- og informasjonsansvarlig i Finnmarksløpet, Trond Anton Andersen, er svært fornøyd med påmeldingen. Seavey blir den aller første amerikaneren som kommer over med sitt eget spann.

– Vi har alltid hatt en drøm om å få amerikanerne hit og nå skjer det.

– Hvorfor er det så viktig?

Nasjonaliteten er ikke viktig, men det er det å få de store profilene hit. Alle hundekjørere er like mye verdt, men dette er en konkurranse og da er det viktig å få de store stjernene til startstreken.

Mistenkt for doping

Seaveys deltakelse i Finnmark har også en annen side. Under årets løp i Alaska ble det påvist et forbudt stoff i fire av Seaveys hunder. Saken har vært slått stort opp i USA og vært debattert i Norge. I pressemeldingen presiserer Andersen at det er viktig for løpsledelsen å få ut fakta.

– Dallas Seavey er ikke dømt for brudd på dopingreglementet til Iditarod. Saken er henlagt. Han er ikke utestengt fra Iditarod, han har selv valgt å trekke seg fra Iditarod 2018.

Andersen sier videre at Iditarod og Finnmarksløpet ikke kjøres under samme organisasjon eller dopingreglement. Finnmarksløpt forholder seg til norsk og internasjonalt hundekjørerforbund, som igjen er underlagt World Anti-doping Code.

– Vi har vært i kontakt med leder for IFSS antidoping komité. De påpeker at det ikke foreligger noen dom for deltakeren og at han står fritt til å melde seg på hvilket som helst løp i regi av IFSS, forklarer Andersen.

Gleder seg til nye utfordringer

Seavey sier han gleder seg til å komme til Finnmark. Han vil gjerne ha nye utfordringer og utvikle seg som hundekjører. Men han er også spent på logistikken det medfører.

– Å reise over med så mange hunder og alt papirarbeidet blir nok utfordrende, men vi skal nok klare det, sier Seavey.

Ifølge Andersen var det, allerede før Seavey meldte seg på, ti reelle vinnerkandidater til neste års løp.

– Så mange har vi aldri hatt før. Når den desidert beste amerikanske kjøreren kommer over med sitt spann, ja da blir det moro!

- Dette blir tidenes Finnmarksløp, sier daglig leder Svanhild Pedersen. At Seavey kommer, gir Finnmarksløpet anerkjennelse og enda høyere status.

Torsdag går påmeldingsfristen ut for å delta i mars neste år.