Store restanser

Lensmann Svein-Tore Nilsen forklarte at de for tiden har få tilgjengelige etterforskere til å sette inn for å håndtere restansen de opplever. Årsaken, mener han, er den løpende omorganiseringen av politidistriktet og at tjenestepersoner enten er flyttet til andre enheter eller er tilsatt i ledende funksjoner.

– Lensmannsdistriktets etterforskningskapasitet består for tiden kun av en straffesakskoordinator og en etterforsker i tillegg til politipatruljene, hvilket ikke anses tilfredsstillende saksmengde og saksflyt tatt i betraktning, bemerker han i en rapport skrevet av statsadvokat Tor Børge Nordmo og førstestatsadvokat Lars Fause.

Politiadvokatene i Alta mener på sin side at de har kontroll på egne restanser, men opplever synkende produksjon av ferdig etterforskede straffesaker.

Et annet problem, som politiadvokatene tror kommer av omorganisering, er at det er vanskelig å få tak i etterforskere når det er behov for dem.

– Dette påvirker i neste omgang både tempo og kvalitet på etterforskingen. Politiadvokatene håper imidlertid at det påpekte vil bedre seg etter hvert som ny tjenestestruktur i politidistriktet får satt seg, heter det.

Statsadvokatenes gjennomgang av straffesaksbehandlingen for Finnmark politidistrikt som en helhet, viser allikevel at politiet leverer tilfredsstillende resultater for de fleste målene som er satt for straffesaksbehandlingen så langt i 2017.

Nedgang i antall saker

Når Finnmark politidistrikt sees unde ett, har antall registrerte straffesaker gått ned med 473 saker til totalt 3.671 per 1. september i år. De største endringene er økonomi  (- 91 saker), narkotika (- 236 saker) og trafikk (- 105 saker).

At andelen narkotikasaker har blitt redusert så mye, trenger ikke nødvendigvis bety at det er mindre narkotika i omløp. Det kan ifølge statsadvokatene være at politiets ressurser ikke strekker til.

Lang saksbehandlig

Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden var per 1. september 2017 på 104 dager. Det er det samme snittet som i fjor.

Går man inn i tallene, er det store forskjeller på hvilke områder som tar lang tid å komme til bunns i:

  • arbeidsmiljø: 307 dager

  • oppklarte økonomiske straffesaker: 256 dager

  • sedelighetssaker: 170 dager

  • skadeverk: 159 dager

  • voldssaker: 147 dager

  • narkotikasaker: 120 dager

Gjennomsnittlig saksbehandlingstid for de prioriterte voldssakene var per 1. juli i år 185 dager.

– Hvilket er langt mer enn den sentralt fastsatte frist på 90 dager, bemerker statsadvokatene.

Et lyspunkt i den ellers mørke statistikken er det for sakene med gjerningsperson under 18 år. Her bruker politiet 43 dager.

– Etterforskingen er dermed gjennomført og brakt til påtalevedtak så godt som innenfor den sentralt fastsatte frist på 42 dager, kommenterer statsadvokatene

I riktig retning

Politidistriktet har redusert sine restanser med 225 saker siden årsskiftet. Summen i politidistriktet var per 1. september i år på 1361 saker, en nedgang siden 1. januar.