Denne uken slapp det samiske nasjonalteateret Beaivvas programmet for 2018. En av overraskelsene er at Knut Nærum som er komiker, forfatter, tegneserietegner og TV-underholder fra blant annet NRK-programmet Nytt på nytt, skal skrive en kabaret for det prisbelønte teateret.

– Alltid en suksess

– Knut Nærum var faktisk involvert med noen tekster i en humorkabaret som vi lagde i 1997, og således er det ekstra kult at han er med på et nytt stykke i samme sjanger 20 år etter, sier Brita Triumf som er informasjonsleder i Beaivvas.

Stykket Nærum nå skriver på har fått navnet Giddadulvi 7. Årsaken til navnet er at det er sjuende gang det samiske nasjonalteateret lager revy.

– Oversatt til norsk betyr det vårflom og det skal speile at det under våren dukker opp mye rart under snøen. Humor i ulike former er stykkets kjerne og det har vært en stor suksess hver gang vi har hatt denne formen for oppsetninger. Da Nærum ble spurt om å skrive et stykke for oss, sa han ja med en gang. Det han ikke kan noe om, vil han gjerne skrive, var begrunnelsen. Det blir spennende å se hva det hele ender med, ler Triumf.

Ut til folket

Stykkets form og innhold skal også bli fremført utenfor teatersalene trygge vegger.

– Premieren er satt til 27. april og stykket skal også på turnè. Vi skal dog ikke spille det på teaterscenene eller kulturhus. Vi skal ut til folket med Giddadulvi 7. Det betyr at vi skal fremføre stykket på eksempelvis puber og der folk vanligvis ferdes. Det gir forhåpentligvis ringvirkninger, for nå når vi også et publikum som vanligvis ikke går på teater, sier Triumf, som påpeker at alle revyene de har laget alltid sparker oppover.

– Det skal være frekt og freidig, og målet er alltid å ikke mobbe, men sette ting på spissen. Til NRK Sapmi sier Knut Nærum sier han lever etter følgende leveregel i forbindelse med skrivingen av manus:

– Det er to ting som er viktige i denne revyen; det er respekt og så er det mangel på respekt. Til jobben går jeg med respekt for samisk kultur og identitet. Når det gjelder mangel på respekt, så er det også nødvendig for en revy. Det skal være frekt, vi skal seile ganske hardt mot vinden, så hardt som det går. Og hvis vi ikke er frekke, så har vi mislyktes.