Det mener professor i fiskesykdommer ved Universitetet i Bergen, Are Nylund. Han sier det så langt ikke er funnet noen sammenhenger mellom ILA-smittet oppdrettslaks og den type ILA som til enkelte tider er funnet i villaks.

Ingen utbrudd

– Vi har sett på gjennom flere års forskning at det ikke er funnet noen utbrudd hos villaksen av den typen ILA-virus som finnes i oppdrettslaks. Nå vil vi be om å få tilsendt såkalt isolat fra den fisken som er syk i Altafjorden hos NRS, og så vil vi foreta analyser av det viruset som er påvist, sier professoren.

Den eneste innvirkningen på laks i Altaelva som kan forekomme, er hvis det er laks som har rømt fra anlegget og som har ILA-virus.

– Basert på genotype fra villaks og fra oppdrettslaks, så er det ikke funnet noe så langt.  Hvis villaks får det sykdomsfremkallende viruset fra oppdrett, så dreper dette selvfølgelig villaks like mye som oppdrettslaks, men det er så langt ingen grunn til å slå alarm. Vii finner også ILA-virus i villaksen, men det er andre virustyper. Dette er ikke særlig smittsomt, sier Nylund.

INGEN SAMMENHENG KARTLAGT: Forsker og professor Are Nyland mener det ikke er noen grunn til å slå alarm overfor villaksen i Altafjorden Foto: Privat

Det som likevel kan påvirke elvelaksen er hvis en ørret blir smittet, for den overlever ILA helt fint, men kan bære viruset. Hvis den ørreten går opp i elvene, så kan det spres til lakseyngel.

– Dette er det så langt ikke funnet eksempler på. Her er mye teori, men så langt  er det ikke fakta forbundet med dette, sier Are Nylund, professor i fiskesykdommer.

Han sier han forutsetter at forskningsmiljøet får tilsendt det ILA-viruset som er funnet ved anleggene i Altafjorden.