For fem år siden overtok Sarves Alta konkursboet etter Alta ski- og alpinsenter. Anlegget var nedslitt og trengte oppgradering. Å leve kun på alpinbakken var ikke mulig og derfor måtte de se etter løsninger for helårsdrift.

I 2015 åpnet det nye kafé-bygget og året etter en klatrepark.

Men det har kostet, og selskapet har gått med solide underskudd i alle sine driftsår. Alta kommune har hvert år gitt 300.000 i driftstilskudd. Nå utløpet avtalen og selskapet ber om 500.000 kroner årlig, de neste fem årene.

– Jeg er bekymret for at kommunen ikke har økonomi til å støtte oss. Pengene har vært viktig fordi vi fortsatt ikke drifter i pluss. Uten disse pengene vil underskuddet bli større, sier daglig leder Synnøve Opgård Andersen.

Røde tall

En rask titt på status i selskapet bekrefter Andersens beskrivelse av situasjonen.

I 2016 hadde de en langsiktig gjeld på over 15 millioner kroner og egenkapital på minussiden. Også driftsresultatet lyser rødt. I fjor endte de opp med et driftsunderskudd på 188.000 kroner. Årsresultatet viser at det totale underskuddet var på 402.000 kroner.

– Vi har gjort mange tunge løft. Vi har investert mye, blant annet i en garasje der vi kan vedlikeholde maskiner og utstyr. Investeringene er gjort for at det skal bli lettere å drifte videre og for at vi skal ha flere bein å stå på.

HELÅRSDRIFT: I 2016 åpnet Sarves Alta klatrepark. Den er, ifølge daglig leder, godt besøkt og trekker til seg både lokalbefolkningen og turister. Foto: Magne Ek

Nå mener Andersen at de er klar for å stabilisere drifta og at 2018 kan bli året de går i pluss.

– Vi jobber knallhardt mot turisme og nå vet vi at vi får bookinger på utenlandske turister. Vi har laget et godt produkt for lokalbefolkningen og da treffer vi også turistene.

I søknaden til kommunen skriver hun om samarbeidsavtale med Glød og turister som skal på nordlysjakt.

Behandler ikke søknaden i år

Selv om de nå har flere bein å stå på er de helt avhengig av at kommunen kan fortsette å bidra.

– Hvor lenge kan dere leve med røde tall og underskudd?

– Det kommer an på størrelsen, sier Andersen.

Fra kommunens side er søknaden mottatt og registrert. Rådmann, Bjørn Atle Hansen, har sendt den videre til Formannskapet.

– Jeg har ikke laget noen innstilling i saken, sier Hansen.

Formannskapet har sitt siste møte 30. november, men ifølge sakspapirene skal ikke denne søknaden opp til behandling i år.

TUNGE INVESTERINGER: Synnøve Opgård Andersen og Sarves Alta har blant annet åpnet nykafé. Og de føler at de har lykkes med investeringene, men fortsatt trenger de tilskudd for å drifte videre. Foto: Beathe Pettersen