Ordfører Johan Vasara har skrevet brev til Arbeids- og sosialdepartementet, samt til Landbruks- og matdepartementet, der han lurer på hvor det har blitt av 4,4 millioner kroner i omstillingsmidler for Indre-Finnmark. Pengene ble vedtatt i statsbudsjettet for 2017.

Pengene skulle brukes til næringsutvikling, ressursforvaltning og miljøtiltak, men Kautokeino-ordføreren mener pengene er brukt på en annen måte enn hva kommunen var forespeilet under møter med statsrådene Anniken Haugli og Jon Georg Dale.

Gikk til reintelling

I brev til både Fylkesmannen og de to nevnte departement skriver ordføreren at kommunen er gjort kjent med at midlene håndteres av Fylkesmannen i Finnmark med argumentasjon om at Fylkesmannen har utgifter knyttet til reindriftsforvaltningen.

– Ved nærmere undersøkelser er kommunen blitt gjort oppmerksom på at midlene i hovedsak går til kurs, seminarer, digitalisering og reintelling. Jeg ber derfor om at Fylkesmannen i Finnmark redegjør for hvordan midlene disponeres, og om Fylkesmannen anser disponeringen i tråd med Stortingets intensjon, sier Vasara.

Naturlig reaksjon

I brevet til arbeids- og sosialminister Anniken Haugli slår ordføreren fast at bruken kommunen har registrert, naturligvis fører til at de reagerer.

– Vi har behov for spesielle omstillingsmidler og tiltak mot barnefattigdom. Kommunen har, utover lovpålagte oppgaver, et svært begrenset økonomisk handlingsrom til å iverksette avbøtende velferdstiltak og jobbe med strategisk næringsutviklingsarbeid, skriver ordføreren.

Han ber om en forklaring om det er riktig at omstillingsmidler skal gå til å dekke driftsutgifter i statsforvaltningen.

Vasara nevner at kommunen trenger 500.000 kroner for å finansiere sitt eierskap i Sapmi næringshage og at de har behov for fem millioner kroner til å finansiere et reiselivsprosjekt over tre år.

– Skal kommunen lykkes i sitt arbeid med næringsutvikling trenger vi at regionale og statlige myndigheter spille på lag med kommunen. Og av hensyn til det kommunale budsjettarbeidet ber vi om en rask tilbakemelding, sier ordføreren.