Alle de tre oppdrettslokalitetene til Norway Royal Salmon (NRS)  i Store Kvalfjord, Lille Kvalfjord og Pollen kan vise seg å være smittet av ILA-viruset. Det er påvist smitte på ett anlegg, Store Kvalfjord, mens Mattilsynet fortsatt venter på en verifisering av smitte for Pollen. Det er mistanke om smitte i alle tre anlegg, som betyr totalt 1,4 millioner fisk med en snittvekt på 3 kilo, ifølge NRS sin oppdaterte børsmelding.

Påvisninger

Da NRS sendte ut sin siste oppdaterte børsmelding 21. november, var det bare Store Kvalfjord som hadde fått påvist ILA-smitte. I dag regner Mattilsynet med å få den endelige beskjeden om Pollen, mens det vil bli tatt såkalt verifiserende prøver i Lille Kvalfjord på mandag.

– Vi skulle egentlig dit torsdag denne uka, men på grunn av værvarselet har vi utsatt dette, sier seniorinspektør og veterinær i Mattilsynet, Elisabeth Arild.

Slik beskrev NRS situasjonen i den oppdaterte børsmeldingen:

– Samlet i driftsområdet, inkludert Store  Kvalfjord, er det 1,4 millioner fisk med  en snittvekt på rundt 3 kg. NRS har  mottatt  bekreftelse  på  ILA  for  lokalitet Store Kvalfjord.

MANGE FISK: Det er i Kvalfjord og Pollen (t.v) at NRS og Mattilsynet nå jobber for å kartlegge hvor omfattende ILA-smitten er. Foto: NRS

NRS avventer bekreftelse fra analyseselskapet for endelig konstatering av ILA for lokalitetene  Pollen  og  Lille  Kvalfjord.  NRS  har påbegynt uttak av fisk fra driftsområdet.

–  Konsekvensene  av  en  eventuell  sykdomspåvisning er fortsatt vanskelig  å  anslå  og  vi  vil  komme  nærmere  tilbake til konsekvensene i en oppdatert børsmelding. heter det fra selskapet.

Viser til børsen

Direktør for NRS i nord, Per Magne Bølgen, sier selskapet viser til børsmeldingen og at det vil komme oppdateringer av denne.

– Hva er situasjonen for NRS nå, må dere slakte ned hele beholdningen på 1,4 millioner fisk?

– Jeg kan bare vise til børsmeldingen og vi vil komme tilbake med nærmere opplysninger når vi vet mer, sier Bølgen.

– I dag ble det bekreftet at også Lille Kvalfjord har fisk med ILA, kan du kommentere det?

–  Vi avventer ennå noen prøveresultater, så det har jeg ingen kommentar til. Vi vil komme tilbake med flere opplysninger når vi vet mer og jeg kan bare vise til børsmelding, sier Bølgen til slutt.

Altaposten har forsøkt å få kontakt med NRS sin administrerende direktør, men han har ikke svart på vår henvendelse.

Er båndlagt

Mattilsynet har nå båndlagt lokalitetene i Rognsund og det er varslet utslakting for Store Kvalfjord sin del. Her er det en frist på 80 dager for å utføre slaktingen, forklarer Elisabeth Arild, seniorinspektør og veterinær i Mattilsynet.

– Vi kan ikke pålegge utslakting før vi har verifisert diagnosene fra Lille Kvalfjord og Pollen. Alle selskapene i næringa har en beredskapsplan for å ta ut fisk hurtig, men smittet fisk skal sanitetsslaktes som det heter, og det er det ikke alle slakteriene som kan gjøre. De må ha en brønnbåt som kan gå lukket til slakteriene og man skal huske på at den fisken som ikke viser symptomer, den kan gå til menneskemat, mens syk fisk må tas ut. Mandag skal vi til Lille Kvalfjord for å ta prøver og vi venter svar fra Veterinærinstituttet i dag på prøvene fra Pollen, avslutter Elisabeth Arild.