Med stengte flyplasser flere steder i Nord-Norge og et forrykende uvær på vei er det hektisk tankevirksomhet på legevakta i Alta.

– Vi har ikke sykehus og må gjøre det beste ut av det vi har. Været kan vi ikke styre, men vi oppbemanner legevakta, vi har sykestua i beredskap hvis vi må legge pasienter dit for stabilisering i påvente av å få dem til sykehus, vi har dyktige legekorps og vi har heldigvis en ambulansetjenste og en luftambulanse som støtter oss, sier Ragna Eikanger, administrativ leder ved legevakta i Alta.

Ingen ønskesituasjon

Eikanger medgir at det å ikke ha sykehus i en by på størrelse med Alta medfører bekymring når værgudene snur vrangsida til.

– Det er ingen ønskesituasjon, men vi gjør så godt vi kan og meg bekjent har det aldri skjedd at vi ikke har klart å få sendt avgårde pasienter som bør til sykehus. Er flyplassene stengt i Norge kan de også fly mot Sverige, sier Eikanger.

Flere muligheter

Flykoordinator Simen Frantzen hos flykoordineringssentralen i Tromsø sier til Altaposten at de har maks beredskap hele tiden på samtlige baser, men at de har samme sårbarhet som Widerøe når det gjelder ambulanseflyene.

– For å kunne lande er vi også avhengige av været, men er det slik at vi ikke kan lande, har vi Sea-kingen i Lakselv og ambulansehelikopteret i Tromsø. Helikoptrene er ikke like sårbare som flyene når det gjelder vind, men de er derimot mer sårbare når det kommer til ising og snøbyger, sier Frantzen, som påpeker at sea-kingen går i enda dårligere vær enn ambulansehelikopteret.

Akkurat nå er det vinden han ser som den største utfordringen når det gjelder stormen Ylva, som er på tur nordover, og som ventes å treffe Vest-Finnmark torsdag kveld og fredag.

Forstår bekymringen

Når det gjelder ambulanseflyene er det ikke ofte at de ikke kan ta av fra flyplassen i Alta.

– Utfordringen kan være å komme ned på ønsket sted, sier Trond-Bjørnar Pedersen, leder  for flykoordineringstjenesten. Han bekrefter overfor Altaposten at flyene kan gå innover til Kiruna og Luleå, og svarer slik når vi spør om altaværinger trenger å bekymre seg når uværet herjer:

– Det er ikke første gang det er vær, men når fjellovergangene stenger så skjønner man jo at folk kan bli bekymret. Men det skal ganske mye til før ingenting kan gå.

2000 oppdrag i året

– Problemet er hvis du har startet avgårde med to fly og ikke kommer deg tilbake med noen av dem grunnet dårlig vær. Hvis du da får en tredje pasient som skal til sykehus en halvtime senere, da står du der, sier flygesjef Kent Ove Antonsen.

Altaposten er kjent med at de to ambulanseflyene i Alta har rett under 2000 oppdrag i året. I tillegg kommer turene langs veien med ambulansebilene.

– Vi har 10.000 oppdrag totalt, så det kan godt stemme at det ligger på 1000 per fly i Alta ja, sier Antonsen, som mener det er utfordrende for alle som ikke har sykehus, når det blir uvær.

–  Det gjelder alle, ikke bare altaværingene. Vi vet hvor vi bor.

- MÅ GÅ BRA: Jordmor Ingrid Klemets stoler på at det går bra også under dette uværet. Foto: Kita Eilertsen

Ved fødestua i Alta tar man været med norsk ro og fatning.

– Det er klart at vi følger med på værmeldingene, men samtidig kan vi ikke sende en haug med gravide over fjellet i forkant, slik at de blir sittende i Hammerfest å vente. Været skifter og plutselig får man en åpning for å sende dem over. En fødsel starter når den starter og den kan like godt la vente på seg. Ofte kommer ikke babyene når det er uvær. De venter, ler Ingrid Klemets og legger mer alvorlig til:

– Vi kan ikke ta keisersnitt, men vi kan stoppe en blødning hvis vi må. Men det er klart har vi en gravid som ved forrige fødsel blødde to liter, så er hun bekymret. Og de som er høygravide ligger hjemme nå og er bekymret. Men jeg tror de er mer redde enn det vi er bekymret. Men helt ubekymret er vi selvsagt ikke. Men det nytter ikke at vi begynner å stresse dem opp. Vi må bare stole på de gravide, vår kunnskap og på at det går bra.