I løpet av onsdag eller torsdag kan sykepleierutdanningen i Alta være tatt inn i statsbudsjettet for 2018. I så fall betyr det oppstart for en desentralisert sykepleierutdanning ved UiT Campus Alta allerede fra høsten 2018.

– Jeg har et stort håp om, og god tro på, at vi nå får et gjennombrudd, sier KrFs Knut Klevstad.

Og nettopp Alta og Finnmark KrF har vært svært viktig for å få rekrutteringskrisen for helsepersonell i Finnmark, og da ikke minst sykepleiere, inn som tema i forhandlingene mellom regjeringspartiene.

– Dette er en av de store tverrpolitiske «kampsakene» for Alta, og vi er veldig glad for at både Alta og Finnmark KrF har brakt denne debatten inn i forhandlingene om statsbudsjettet for 2018. Knut er en del av politisk ledelse, men i denne saken har både posisjon og opposisjon i Alta jobbet sammen. KrF fortjener ros for både ha tatt tak i denne viktige saken, men også for at de etter mye god jobb er i ferd med å få resultater, sier ordfører Monica Nielsen (Ap), som selv har sykepleierutdanningen på sin toppliste over prioriterte saker som hun jobber med.

– Alvorlig

I siste kommunestyremøte tok Klevstad sykepleierutdanningen under behandlingen av regnskapsrapporten for tredje kvartal. Svært store overskridelser, rundt 47 millioner kroner innenfor helse og sosial, ble koblet til mangelen på hender innen helse og omsorg. Millionutgifter for å få tak i vikarer er en del av forklaringen, ifølge Klevstad. Han er i sitt daglige virke med i ledelsen for Stiftelsen Betania som driver flere sykehjem, og kjenner mangelen på sykepleiere på kroppen.

PREKÆR SITUASJON: Knut Klevstad beskriver sykepleiermangelen som prekær, og har en sterk bønn til sine partifeller i KrF om å stå på for å få regjeringen til å ta inn sykepleierutdanning i Alta i statdsbudsjettet. Foto: Jarle Mjøen

– Vi mangler hender i omsorgssektoren, forklarer Klevstad overfor Altaposten.

I kommunestyret pekte han på at det kan oppstå situasjoner der en i helsevesenet må erstatte blant annet sykepleiere med lavere kompetent arbeidskraft, ikke minst i vikarsituasjoner.

– Jeg ser ikke bort fra at i de tilfellene vi ikke får fatt i kompetansen som kreves, og må erstatte den med ikke-kvalifisert arbeidskraft, er det nødvendig med flere hender og dermed øker lønnskostnadene, sier KrF-toppen i Alta.

I Alta kommune er det også bruk av vikarbyråer som henter etterspurt arbeidskraft utenfor kommunegrensene, eller utenfor landegrensene. Regningen for kommunen blir høy, overskridelsene sees på helse- og sosialbudsjettet.

– Det haster med å øke kapasiteten på sykepleierutdanningen. Det tar tre år fra oppstart før de første fra utdanningen kan være med å dekke opp for et økende behov for sykepleiere.

Har tro

Knut Klevstad tror politikerne er i ferd med å forebygge en enda mer omfattende rerkrutteringskrise som er varslet. Han peker på at prøveordningen med desentralisert sykepleierutdanning i Alta var en kjempesukess. Nå er løsningen nær for et opplegg med 30 studieplasser for en bachelor treårig sykepleierutdanning i Alta.

Prøveordningen med sykepleierstudie i Alta viste seg en kjempesuksess med nærmest 100 prosent finnmarksrekruttering til studiet. Karakter og gjennomføringsprosent var langt høyere her enn hva det ordinære sykepleierstudiet i Hammerfest kan vise til.

– Vi er kommet langt inn mot en løsning på finansieringen av 30 studieplasser i sykepleie ved Campus Alta. Slik jeg har forstått det har KrF fått gjennomslag for 500 nye studieplasser totalt sett på landsplan. Nå står det på å å få 30 av disse til Finnmark og Alta, noe jeg har godt håp om vil bli resultatet, påpeker Klevstad og viser til forhandlingene mellom regjeringerpartiene og støttepartiene Venstre og Krf om statsbudsjettet som nå går inn i finalen.

Topp prioritert

Klevstad og leder av Finnmark KrF, Svein Iversen, har brukt den tette og gode  forbindelsen til nestleder i KrF, Olaug Bollestad, for å få sykepleierutdanningen i Alta på kartet. Det har gått mange eposter mellom Bollestad, Iversen og Klevstad. Sistnevnte bekrefter overfor Altaposten at han har gitt en nøkern beskrivelse av situasjonen til Bollestad. Her beskriver Klevstad situasjonen innen sykepleieryrket som prekær i Finnmark, og da særlig i Alta. Bollestad har også fått dokumentasjon på at UiT og rektor Huseby har Alta som lokasjon for ønskede studieplasser.

«UiT har prioritert i forhold til deres vurdering av hva som er realistisk i henhold til signaler om finansiering i regjeringens statsbudsjettframlegget.Derfor har de satt 2019 som mål. Klarer vi å få inn midler fra 2018, vil vi arbeide hårdt for å få dette realisert allerede fra høsten 2018», skriver KrF-toppen.

  • Regjeringsingspartiene satt tirsdag kveld og forhandlet på overtid om statsbudsjettet med Venstre og Krf. Rapportene var at mye var på plass, men at det fortsatt gjenstod viktige punkt før en avtale om statsbudsjettet kunne underskrives. Det er ventet at partiene i løpet av onsdag eller torsdag vil ha en avtale på plass som sikrer flertall for budsjettet for 2018.

  • Det er verdt å merke seg at Høyre i valgkampen gikk ut lovet at en ny regjering med Høyre skulle restarte sykepleierutdanninen i Alta. Regjeringsmedlem Frank-Bakke Jensen og stortingsrepresentant Marianne Haukland kom med garantien. KrF presser derfor i realiteten på for at Høyre skal oppfylle sitt eget valgløfte.