– Barnebarna har ventet på at hvalene skulle komme til Alta, for da visste de at bestefar kom etter, sier altaværing, firebarnspappa og bestefar, Kenneth Tårnes, til Altaposten.

For fire år siden fikk 49-åringen et råd han valgte å følge.

– Det var en som sa til meg: «Kenneth hør her: Nå drar du ned til Tromsø, også lærer du deg alt om hvalsafari og når hvalene kommer nordover, så kommer du hjem til Alta og starter her». Og det er nettopp det jeg gjør, humrer Tårnes, som har sjømilitær utdannelse og blant annet har jobbet på fiskebåter og som kystvakt.

Takker Innovasjon

Med hjelp og støtte fra kona Hege Tårnes har han bygget opp Northern Sea Adventure med sine egne hender. Godt hjulpet av Innovasjon Norge.

– Jeg og kona lagde prosjektbeskrivelsen og søknaden til Innovasjon Norge helt selv. Og Innovasjon Norge har trodd på oss og fulgt oss hele veien. De har vært helt fantastiske, fastslår  gründeren fra Alta, som etter få års drift har gått fra et underskudd på 415 000 kroner i 2015  til et overskudd i 2016 på 235 000.

Bedriften som startet opp i Tromsø for to år siden tilbyr hovedsaklig sjøopplevelser. Kveldsturer i midtnattsol, nordlysturer, hvalsafari, fisketurer, strandhugg, men også toppturer til ski eller fots. Tårnes har brukt pengene han har tjent i Tromsø til å kjøpe en større båt. Aafjord tar 100 passasjerer, men bedriften har satt en maksgrense på 70 for å øke komforten for sine gjester.

TRE SALONGER: MS Aafjord er pusset opp for rubbel og bit av det Tårnes har tjent. Men så har det også gitt resultater. Foto: Privat

– Båten er varm, har tre salonger og også lugarer med plass til 20, pluss mannskap. Vi tilbyr også barndåp, bryllup, konfirmasjon, bursdager eller firmaturer ombord og båten kan chartres etter avtale, forteller Tårnes.

Brukt ferier

Båtprosjektet, som har kommet opp i millionklassen, har også kostet mye tid.

– Jeg har brukt ferier og fridager til dette, bekrefter skipper Tårnes, som i bedriftens oppstartsfase prøvde å ha en jobb ved siden av.

– Det anbefales ikke. Det ble altfor lite søvn, medgir 49-åringen.

– Hva betyr det for deg å komme hjem til Alta?

– Det betyr alt. Jeg har et kjempegodt samarbeid med Henriette hos North adventure og Geir Roger Eriksen hos Sorrisniva. Jeg mener Alta har alt turistene ønsker seg. Vi har et stabilt klima og vi har gode produkter innen nordlys, hundekjøring, scootersafarier, samiske produkter og helleristninger. Men det vi har manglet er å kunne tilby hvalsafari. Og nå har vi også det. Nå er Alta komplett som turistdestinasjon og nå er det om å gjøre at alle drar i samme retning og samarbeider for felleskapet, sier Tårnes, som vil bruke båten rundt i Vest-Finnmark, men ha basen i Alta.

– Du tenker at dette vil dryppe på flere av aktørene i byen?

– Absoutt. Når jeg kommer nordover har jeg med meg min erfaring, min kompetanse og i tillegg flere store reiselivsoperatører, som igjen har hundrevis av kunder. Når disse kommer til Alta er de interesserte i 2-5 dagers pakketurer og da er det om å gjøre å være på banen, sier reiselivsgründeren, som ser for seg at Alta kan bli det nye Tromsø.

KOMMER NORDOVER: Hvalene følger silda og silda er på tur inn i Altafjorden. Det åpner opp for hvalsafari for turistnæringen. Foto: Northern Sea Adventure

Selv har han fulgt nøye med på både klimaendringer og temperaturen i havet.

– Jeg har hørt for lenge siden at når temeparturen i havet stiger da drar silda nordover og hvalen etter. Og det er akkurat det som har skjedd, sier Tårnes, som forteller at han nesten ikke har kunnet snakke med barnebarna på skype.

– Det har vært sånn at tårene har kommet, så mye har jeg savnet dem. Jeg har forsaket alt for dette.

Skryter av kona

Kona, som har fast jobb i Alta, har også måttet klare seg uten gubben i hverdagen.

– Hun har ofret alt for dette og jeg er helt imponert over henne, sier Tårnes.

– Så fantastisk. Det eneste er at det stiller oss andre koner i skyggen...

– Ha-ha. Jeg tror alle koner som har menn som driver egen bedrift ofrer ganske mye. Det er bare det at vi menn ikke er så flinke til å sette ordentlig pris på det, og skryte av konene våre, ler gründeren.