Overfor Altaposten har hovedutvalgsleder og heltidspolitiker Johnny Ingebrigtsen tidligere vært sparsom med kommentarene rundt at hans kondemnerte sjark «Ternen» plutselig befant seg på havets bunn – rett nok på grunt vann innaskjærs.

– Sjarken sank under slep, hevder Ingebrigtsen.

Det sier han på vel vitende om at politiet igangsatte etterforskning etter tips om at SV-toppen og fiskeren hadde valgt å kvitte seg med sjarken ved å senke den.

Ingen banditt

Altaposten omtalte saken 29. oktober. Da hadde Finnmarksposten allerede avslørt at Ingebrigtsen var under etterforskning. Den 12. oktober var Nordkapp lensmannskontor med bistand av Kystvakten ute for å befare området i Russepollen utenfor Gjesvær der båten «Ternen» lå, het det i en sak gjengitt på Ifinnmark.

– Vi fant der en sjark og ut ifra det vi ser, så er sjarken på stedet senket med vilje, sa etterforskningsleder Runar Elde ved Nordkapp lensmannskontor til Finnmarksposten.

Overfor Altaposten vedgår Ingebrigtsen nå at saken har blitt en personlig belastning, slik den er framstilt i media. Ikke minst har det blitt stilt spørsmål rundt hans moral og integritet som politiker.

– Når jeg nå har brukt ressurser på å heve sjarken og ta han på land på min families område her i Gjesvær, er det for å få denne saken ut av verden. Mitt viktigste budskap er: Johnny Ingebrigtsen er ingen miljøbanditt. Jeg har respekt for lover og regler, og mitt håp er at jeg nå har gjenopprettet eventuell tillit som kan ha blitt tapt på grunn av denne saken.

Ingen svindel

Etter det Altaposten erfarer har SV-politikeren hatt et forklaringsproblem overfor politiet, etter deres påstand om at det er tegn som tilsier at båten har blitt bevisst senket. Rykter har gått om at båten var godt forsikret, og at den representerte farlig miljøforurensing der den lå.

Men ifølge kilder Altaposten har vært i kontakt med var ikke båten forsikret, og det har aldri vært mistanke om forsikringssvindel.

Ingebrigtsen sier til Altaposten at Ternen var strippet for alt av potensielle miljøfarlige stoffer som batteri, motor, drivstoff med mer.

– Er du med hevingen av Ternen nå ute av politiets søkelys?

– Det vet jeg ikke. Jeg har ikke hørt noe fra politiet den siste tiden, men nå er Ternen tatt på land og kan bli en ressurs for familiens lille reiselivsbedrift her.

– Hvordan?

– Jeg har fått en idé om å bygge båten om til badestamp som kan nyttes av gjestene på reiselivsbedriften. De er også snakk om å bruke den i forbindelse med en fotoutstilling.

Saken ikke avsluttet

Altaposten får onsdag ettermiddag forklart fra etterforskningsleder Runar Elde ved Nordkapp lensmannskontor at saken på ingen måte er avsluttet.

– Saken er fortsatt under etterforskning. Det er ventet at de siste etterforskningsskritt tas straks, og vi håper å levere fra oss saken til påtaleavgjørelse i løpet av neste uke, sier Elde.

Han vil ikke si noe om hva etterforskerne vil innstille på overfor påtaleenheten.