– Tidligere kunne ungdommen som kom hit miste to uker skolegang på grunn av byråkrati. Den tid er heldigvis over, sier Renate Vitsø Svane ved Alta ungdomssenter, byens akuttsenter for ungdom mellom 13 og 18 år, og som er en del av Bufetat.

Dyster statistikk

Statistikk som kobler barneverns- og utdanningsdata, er ikke oppløftende lesning for barn som får hjelp fra barnevernet.

De gjør det ofte dårligere på skolen, har lavere gjennomføringsfrekvens og kommer i mindre grad i høyere utdanning. Barna mottar også i større grad ytelser og kommer sjeldnere i jobb. Under 40 prosent av barn med hjelp fra barnevernet fullfører videregående innen 5 til 6 år, mot 80 prosent i befolkningen for øvrig. 25 prosent av disse barna mottar ytelser seks år etter ungdomsskolen, mot fem prosent blant annen ungdom. Én av tre med barnevernstiltak er verken i jobb eller utdanning seks år etter ungdomsskolen, mot én av ti blant annen ungdom.

Å komme tidlig inn og finne løsninger som sikrer barnas læring og gir dem en god mulighet til å fikse skolegangen, er derfor meget viktig. Det har Alta ungdomssenter og Alta ungdomsskole fått til på en fremragende måte, nå får nemlig ungdom i skolepliktig alder skoleplass i løpet av bare 1-2 dager.

Foregangskommune

Det var gjennom et prosjekt som ble startet i samarbeid med Finnmark fylkeskommune for tre år siden at det ble mer ordnede former. Fylkeskommunen dekker lønn til to stillinger knyttet til ungdom i institusjon, og Alta ungdomsskole har løst dette ved å ha tre lærere, en i 100 prosents og to i 50 prosents stillinger, som følger hvert sitt klassetrinn.

– Vi har hatt en utfordring over mange år med ungdommer vi får fra andre kommuner, som vi skal sikre skolegang. Tidligere måtte disse kanskje vente i ukevis på dette. Før skulle rektorene ved skolene i Alta møtes for å diskutere hvem som kunne ta i mot ungdommene. Det gikk fort lang tid. Nå er ikke det et tema lengre, forklarer Vitsø Svane.

– Når vi i dag får vite at det skal flytte inn en ny ungdom, kontakter vi koordinator ved Alta ungdomsskole, Vår Skansen Stamnes, og ordner et møte mellom klasseforstander og ungdommen. Her planlegger de dagen; hvordan vil han eller hun bli møtt, alt det praktiske og mer. Neste dag vet ungdommen hva som møter en og alt er avtalt og bestemt, sier hun videre.

IDYLLISK: Tett inntil vannkanten ligger Alta ungdomssenter. Foto: Bufetat

Får skryt

Arbeidet Alta ungdomssenter gjør får ikke bare skryt fra både Bufetat sentralt og  samarbeidspartneren Alta ungdomsskole, til og med Sivilombudsmannen ble positivt overrasket under et tilsyn.

– De var på tilsyn her tidligere i sommer og ble imponert over hvordan vi jobbet og hadde effektivisert, sier Vitsø Svane med et smil.

– Det er flott å bli framsnakket. Vi har hele tiden fokus på skole og at skole er viktig. Det er den viktigste sosiale arenaen for ungdommen, og det trenger spesielt vår type ungdom veldig mye. Vi vet hvordan det har vært og er kjempefornøyde med at vi fikk startet arbeidet mot fylkeskommunen, sier avdelingsleder Bodil Brendgen.

Satsningen har med andre ord ikke gått ubemerket hen. Det har også ført til at ungdomssenteret får fortsette samarbeidet med Alta ungdomsskole.

– For oss som jobber med ungdom hver dag er det å kunne få fortsette en lettelse, avslutter Vitsø Svane med.

– Skaper forutsigbarhet

– Dette er viktig å skape en meningsfull hverdag, sier rektor Magne Medlie.

Rektor Magne Medlie. Foto: Kita Eilertsen / arkiv

Rektoren ved Alta ungdomsskole ser kun positivt på samarbeidet skolen har med Bufetat og Alta ungdomssenter. Han roser senteret så vel som sine egne lærere når han blir spurt om kommentarer:

– Vi snakker om en utsatt gruppe det er viktig å skape en meningsfull hverdag for. Vi har nå prøvd dette en stund og er veldig fornøyd med ordningen. Det skaper forutsigbarhet både for oss og ungdommen som kommer hit.

– Dere får skryt fra alle kanter og blir sett på som en foregangskommune. Hva tenker du om det?

– Vi er veldig glade for det. Det viser at det arbeidet som vi har satt i gang fungerer. Det viktigste er, som jeg sier, at ungdommen får en meningsfull skolehverdag som er med på å gjøre deres hverdag lettere. Med samarbeidet har man også faste rutiner – det er aldri noen tvil om at de skal til Alta ungdomsskole.

– For oss er det et pilotprosjekt. Tilbakemeldingen vi har gått er at andre fylker som ser til Alta for å få det til. Det kan godt hende at andre tar etter. At de nå ser på mulighetene for en permanent ordning tror jeg alle parter vil dra nytte av, sier han.