Mannen i 40-årene fra Kautokeino er i Indre finnmark tingrett frikjent for å ha fremsatt trusler, men må allikevell betale erstatning.

I tiltalen heter det at han på en biltur sa han til sine to barn, at han skulle skyte «hele hurven», og også at han skulle sende Hells Angels etter dem «fordi det er folk som knekker alle bein i kroppen på folk.»

Frifunnet

I tingretten ble det lagt vekt på forhold som svekker bevisverdien i saknen: Det gikk først over en uke før barna forklarte seg om hendelsen til sin mor, og avhøret ble først foretatt tre måneder senere. I avhøret kommer det heller ikke klart frem i hvilken grad hendelsen har vært et tema for samtaler barna imellom, samt i samtaler med mora.

– I en slik situasjon kan det ikke utelukkes at barnas oppfatninger kan ha blitt noe påvirket i tiden frem til avhøret ble tatt, påpeker retten.

– Samlet sett mener retten at det derfor ikke kan utelukkes at barnas forklaringer i det tilrettelagte avhør er påvirket av feilkilder i den grad at det er en rimelig tvil knyttet til skyldspørsmålet. Tiltalte skal etter dette frifinnes, heter det videre.

Må betale erstatning

At mannen er frifunnet for straff, er alikevel ikke til hinder for det som kalles sivilrettslig oppreisningsansvar.

– Retten mener at oppreisningen kan settes til 20.000 kroner for hvert av barna, og viser til blant annet at tiltalte har vist en negativ oppførsel overfor barna og  at barna klart har gitt uttrykk for at de var svært redd, både denne gang og ellers når far var sint, heter det.