Einar Lyng og Tore Johansen alias Tom & Jerry bidro sterkt til å gjøre Trubadurfestivalens formiddagsjam til en svett smeltedigel, fullt av sprudlende spilleglede.

Den 10. Trubadurfestivalen ble holdt på utestedene i gågata fredag og lørdag, uten at arrangøren gjorde et stort nummer av jubileet.

– Vi er faktisk ikke sikker på nøyaktig når vi startet. Vi tror det var i 2006. Og så var det to år at vi ikke holdt festivalen, sier én av ildsjelene bak og artistene i Trubadurfestivalen, Einar Leinonen, på tur ned fra Barilas knøttlille scene – svett, med gitaren rundt halsen og fint lite opptatt av tall og statistikk.

Tam viseløype

Trubadurfestivalen startet fredag noe tamt og tidlig med viseløypa som dessverre bare var en blek skygge av seg selv. I utgangspunktet har altapublikummet aldri helt kjøpt løypekonseptet med et knippe kjappe konserter på rekke og rad, tidlig på kvelden på ulike utesteder. Dette ble ikke bedre av at konsertene i viseløypa ikke skilte seg nevneverdig fra artistenes andre konserter seinere på kvelden. Trubadurfestivalen pleide tidligere å ha noen spennende temakonserter i viseløypa – dette var i år i beste fall underkommunisert i år. På toppen av dette tok man restauranten Taverna’n inn i løypa. Alfa & Omega som holdt til i samme hus tidligere, var aldri noen suksess som konsertsted, og Taverna’n var det definitivt ikke heller.

Likegyldige spisegjester

«Publikum» på Taverna’n virket å være vanlige spisegjester, relativt likegyldige overfor et eller annet som skjedde i en mørk krok. Støyen fra gjestene og spesielt fra det åpne kjøkkenet, tidvis toppet av en ulende brannalarm, var formidabel. At arrangørene plasserte festivalens aller mest vare konsert nettopp her, er en tåpelig tabbe som gikk nådeløst ut over Marit Karlsen og Svein Hugo Sørensens tapre forsøk på å fremføre nordnorske viser. At hovedpersonen Marit Karlsen, én av Altas beste vokalister, bokstavelig talt sto i skyggen på grunn av elendig lyssetting, gjorde fiaskoen total. Ironisk nok var hun festivalens absolutt eneste kvinnelige artist. Superrutinerte som Karlsen og Sørensen er, gjorde de det aller beste ut av situasjonen.

– Vi har en del utfordringer med viseløypa. Dem må og skal vi jobbe med, og vi kommer sterkt tilbake, sier styreleder for Trubadurfestivalen, Thorbjørn Jungård.

Jam’en mest populær

Bortsett fra viseløypa ble Trubadurfestivalen en heidundrende flott affære. Indrefiléten er stadig vekk den fire timer lange jam’en på Barila lørdag formiddag, hvor det også i år var stinn brakke og topp stemning fra begynnelse til slutt. I kjent stil roterte de rutinerte trubadurene kontinuerlig på scenen, og fusjonen i fremføringene ble gang på gang magisk vakre.

Alta-duoen Tom & Jerry (Einar Lyng og Tore Johansen) gjorde comeback i forbindelse med Trubadurfestivalen. Brødreparet hadde sin ilddåp under jam’en, og alt tyder på at det var to gamle sirkushester som luktet sagmugg i manesjen med en gang de kom inn på Barila.  Tom og Jerrys egen metafor «To rustne herrer» var i hvert fall totalt misvisende – det formelig gnistret av Tore og Einars spill på henholdsvis gitar og munnspill. Ikke bare sang begge fabelaktig bra – spesielt Tore formidlet også tekstene med enorm innlevelse og fortellerglede, blant annet i Pogues’ «Wild Rover». Og hvordan han fikk til å gi Beatles’ «Get Back» det nødvendige drivet med eminent spill på kassegitaren, må gudene vite. Det svingte i hvert fall svimlende deilig.

Blant mange feiende flotte trubadurer vil vi også trekke frem Hammerfests svar på Neil Young, Geggen Mauno, som i motsetning til mange artistkolleger fremførte i all hovedsak egne låter. Geggen tok turen over Sennalandet med sin faste og eminente gitarist Trond Are Pedersen samt Sverre Gjørvad på cajon, og trioen fikk mange gode tilbakemeldinger.

Fornøyd festivalledelse

– Vi hadde topp trubadurer, og det er bestandig moro å konstatere at våre egne leverte på et høyt nivå, sier styreleder i Trubadurfestivalen, Thorbjørn Jungård.

– Og med våre egne mener jeg ikke minst loppaværingen Rune Fjellstad og Hammerfestingen Geggen Mauno, samt selvfølgelig Altas Raymond Grefstad, Kjell Rune Myrland, Marit Karlsen, Svein Hugo Sørensen, Einar Leinonen, Roy Gunnar Løksa og Jan Arild Sørnes. Sist, men ikke minst, vil jeg trekke frem alta-duoen Tom og Jerry som den store overraskelsen!

– Er du fornøyd med publikumsoppslutningen?

–  På fredag og lørdag formiddag ja, men på lørdag kveld hadde vi hatt plass til flere. Men slik vil det alltid være. Ekstra glade er vi for den store kontingenten med trofaste tilreisende fra Måsøy, Loppa, Hammerfest, Kvalsund, Kautokeino og Karasjok. Kort oppsummert: en koselig helg med mye god musikk og godt publikum, sier Thorbjørn Jungård i Trubadurfestivalen.