– For den gjennomsnittlige eleven er det nok fint å ha et press på seg, men det er elevene med utfordringer som rammes.

Det sier leder i Utdanningsforbundet i Finnmark, Kari Lium, etter Utdanningsdirektoratet la fram fraværstallene i dag.

Dagsfraværet har gått ned i alle fylker og størst er nedgangen i Finnmark og Oslo. Timefraværet har gått ned, også der har Finnmark hatt størst nedgang.

De endelige fraværstallene bekrefter de foreløpige tallene som ble lagt fram i sommer, sier kunnskapsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding. Partikollega og Stortingskandidat fra Finnmark, Marianne Haukland, er svært glad for resultatet.

– For meg er det viktig at ungdommene i Finnmark gjør det bedre på skolen. De skal snart ut å konkurrere i et arbeidsmarked som blir tøffere. De fleste skal også inn i yrker som ikke eksisterer i dag. Da må ungdommene i Finnmark være like godt forberedt som andre ungdommer i landet.

Tror ikke enkeltelever blir rammet

Haukland mener bekymringen om at enkelte elever rammes av regelen ikke er reel.

– Fraværet går ned nå, men mange var jo skeptisk til regelen fordi elever med kroniske sykdommer ville bli presset for hardt. Du er ikke redd det vil gå en tid også blomstrer fraværet igjen?

Nei. For samtidig har resultatene på de nasjonale prøvene også blitt bedre det siste året. Vi troner ikke nederst på lista mer. Vi må tenke på hva som er viktigst. Det er snakk om mange enkeltelever som gjør det bedre. Jeg synes det er viktigere å heie på de som gjør det bedre under en slik ordning. Og disse tallene handler ikke om de som er syk, det handler om det generelle fraværet.

Haukland sier videre at hun synes ungdommene i Finnmark har respondert godt på å bli satt krav til.

Men Lium i Utdanningsforbundet mener forklaringen er for enkel.

– Det var en interessant kobling. Ingen kan påvise at nasjonale prøver og fravær har en sammenheng. Det er veldig mange tiltak som er satt i gang for å få ungdommene i fylket gjennom skolen. Det blir for enkelt å sammenligne bare nasjonale prøver og fraværsregelen.

Tallene er positive

Til tross for at Lium er skeptisk til at fraværsregel er eneste forklaringer, er hun enig i at tallene er positive.

– Vi vil jo at flere elever skal gjennomføre skolen og ha større utbytte av undervisningen.

Haukland mener dagens fraværstall viser at skepsisen er ubegrunnet og at det har gått bedre enn man trodde. Hun etterlyser enda mer fokus på hvordan man kan gjøre skolene i fylket bedre.

– Skal vi ha en god økonomisk utvikling der Finnmark styrker seg så er skole det viktigste vi kan gjøre noe med, sier Haukland.

GLEDELIG RESULTAT: Marianne Haukland (H) mener skepsisen fra enkelte ungdomsorganisasjoner- og partier viser seg å være ubegrunnet. Hun gleder seg over at fraværstallene nå går ned. Foto: Jarle Mjøen