– Vi har trim med bevegelser og styrketrening. Etterpå danser vi. Det er veldig artig, og har man ikke overskudd fra før, får man både overskudd og humøret opp etterpå, sier Anna Jansen (80).

Musikken til Jim Reeves ljomer ut over «dansegolvet» på gode, gamle «Tante Augusta». I halvannen time trener en supersprek gjeng med 20-30 damer med en snittalder på rundt 80 år. Med moderne treningsklær og gode joggesko er det lite som minner om «trim for eldre» slik vi så på TV før.

Med høye kneløft varmer de opp, «Far, jeg kan ikke få opp min kokosnøtt...», og instruktøren ser godt om noen ikke følger med. Hun pusher dem forsiktig.

Starten i Bossekop

Det begynte med det de kalte husmorgymnastikk for noen venninner i 1962, i gymsalen på Bossekop skole. Det var så gøy at de har fortsatt. Fra 2004 har de møttes hver torsdag formiddag på «Tante Augusta», om noen husker utestedet i kjelleren på Vertshuset Eldresenter.

Ja, nikker Anna enig, flere av dem gikk nok ut på Tante Augusta før i tida.

– I gamle dager var det her det var party, ler hun.

Anna er instruktør, det har hun alltid vært. Det ble vel bare sånn. Hun er engasjert, og en naturlig leder for trimtroppen. Om hun en sjelden gang skal reise bort, har hun også vikar i troppen.

– Vi følger et fast program. Vi gjør bevegelser, har balansetrening og øver opp bevegelse i rygg, nakke, skuldre. Og så har vi styrketrening med strikk. Det er litt begrenset med plass her, så det er ikke alt vi kan gjøre, forteller Anna Jansen, som fylte 80 år i sommer.

Snittalderen er nok rundt 80. Halvparten er faktisk over 80, og halvparten av dem igjen er over 85.

– Den eldste av oss er 89. Hun ramlet og brakk lårhalsen, men på grunn av all treningen så var hun ikke så stiv. Hun kom seg fort etter det, forteller Jansen.

Organiserer seg sjøl

Gruppa drives helt privat og organiserer seg sjøl. Ikledd gode joggesko og masse godt humør, utfordrer de seg selv og hverandre. Latteren sitter løst.

Med ett er noen av dem ukonsentrerte. Anna hanker dem inn igjen.

– Det der kan dere ordne i pausen, sier hun bestemt.

De er klare igjen.

Musikken er med på å gire opp alle sammen, inkludert undertegnede, som prøver seg litt på en balanseøvelse.

– Vi gjør det vi kan, ut fra forholdene – for det er ikke så god plass her. Vi har ikke mye apparater. Vi skulle kunne ha lagt oss på golvet, men da var det noen som sa at da må du reise oss opp etterpå. Så det gjør vi ikke, ler Anna Jansen.

De finner frem styrkestrikk og trener armene også. Anna er opptatt av å trene styrke og bevegelse i alle ledd, helt til fingertuppene. Svetteperlene begynner å piple litt frem.

Så går timen mot slutten, og de skal riste løs med dans. De danser etter ferdig koreograferte seniordanser, og lærer hele tiden nye. På den måten får de trimmet hjernen også.

– Vi danser av og til andre steder, og har blant annet dansa på Sisa kultursenter og hatt stor danseoppvisning. Og så danser vi i storring av og til, og da skulle vi gjerne hatt med oss noen flere menn. Det er bare å komme, vi skal ta godt vare på dere, sier Anna, mens trimgjengen ler.

Etter halvannen times økt skulle en tro at de fleste var ganske slitne. De har tøyd og bøyd, trent masse styrke. Noen har et dårlig bein, andre en vond skulder. Men alle henger med så godt de kan. En ting er i hvert fall sikkert – de hadde vært mye stivere om de ikke hadde vært med på torsdagstrimmen.

Viktig å røre seg

For Anna er det motivasjon nok å se at både hun selv og gjengen holder seg i form. Noen faller fra, og noen kommer til. Men de møtes så ofte at de er blitt en fin og sammensveiset gjeng.

– Setter du deg i en stol, er det ikke lenge før du reduseres både i bevegelighet og balanse. Er du trøtt og sur når du kommer, så er du i hvert fall i godt humør når du går herifra. Og dansen gjør jo sitt, man blir i godt humør av den gode musikken, slår Anna Jansen fast.

Smidighet i alle ledd

– Jeg liker så godt måten Anna legger opp trening for oss på. Hun er opptatt av smidighet og bevegelighet i alle ledd, og det kjennes bra. Vi får virkelig rørt oss, sier Synnøve Jørgensen (84).

– Det å komme hit på torsdagstrimmen betyr veldig mye. Jeg har alltid vært interessert i idrett, men jeg har ikke drevet med trening sånn som dette før. Men jeg trives veldig godt, og så er det veldig sosialt, forteller hun.

Hun har en 40 års karriere som lærer bak seg. Synnøve begynte på torsdagstrimmen for noen år siden, og går her både for trening og moro. Hun forteller at det også er god støtte å få, som de merket godt da noen i trimgjengen mistet mannen sin.

– Jeg har andre sosiale ting også, men det er så fint å være her. Vi er flere som trives så godt i lag, at vi også har begynt å møtes fast på kafe på onsdagene, ler hun.

TRIVES SÅ GODT: – Torsdagstrimmen betyr mye for alle oss som er her. Og det hadde ikke vært trim om det ikke hadde vært for Anna, slår Synnøve Jørgensen fast. Foto: Kita Eilertsen

Det sosiale er viktig

Når gjengen har trent nok, tar de en kopp kaffe oppe på Vertshuset Eldresenter.

– Så prater vi litt med de som er der, som kanskje ikke kommer seg så mye ut og prater med folk. Det er veldig hyggelig, sier Anna.

– Og hver vår og hver jul har vi avslutning og spiser god mat. Vi har det veldig artig, sier hun.

Hun har jo holdt på med dette i mange år. Så hvordan føles det når noen faller fra, eller ikke klarer mer?

– Vi merker godt når noen har blitt 85, så blir de mer redusert. Men de som ikke klarer trimmen mer, inviterer vi med når vi har tilstelninger, sier hun.

– Kom til torsdagstrimmen

Trimgruppa setter så stor pris på Anna Jansen at de

gjerne stemmer i med en sang for henne.

STEMMER I: Når trimmen er over tar den glade gjengen en liten trall til ære for sin spreke instruktør Anna Jansen. Foto: Kita Eilertsen

Kom til torsdagstrim, du blir lett og glad i sinn.

Gammel og ung bli med, før du vet vil du sveve av sted.

Hopp og sprett og sprang, torsdagstrimmen setter i gang.

Vi er glad vi trimmen har, for den helsa vår ivaretar.

Refr.:

Kjære Anna, alltid du stiller opp,

du har tenkt på både sjel og kropp

Ja, i sportslig ånd,

går vi hånd i hånd,

slik knyttes vennskapsbånd.

Kom til torsdagstrim, hele kroppen blir lekker og fin.

Magen rund og trinn, trykkes like i ryggraden inn.

Armer, ben og lår, alle venusmålene får.

Brystet ut og magen inn, torsdagstrimmen, den er fin!

Refr.

Torsdagstrimmen går, gode fritidssysler vi får,

ros det deles ut, statuetten den kommer til slutt.

Trim og dans og gyng, torsdagsgjengen - vær med og syng.

Du er min og jeg er din, torsdagstrimmen den er bare fin!

Refr.

(Melodi: Kostervalsen, tekst: Elsa Bjerke, 2010)

SPREKING:  – Så, ut med armen, og løfte beinet. Så tar vi beinet frem, og går ned og tar i gulvet. Anna Jansen er i god form og får med seg de andre. Foto: Kita Eilertsen