Anita Håkegård Pedersen (SV) reagerer på at helseministeren forsøker å tåkelegge det hun hevder kommer krystallklart fram i rapporen fra Oslo Economics som kommunen har fått: At helseministeren har holdt fast ved en struktur uten å ha utredet alternativ. Torsdag var hun i møte med Oslo Economics i Oslo, og fikk klar beskjed om at de står hundre prosent bak rapporten, og at ingenting i utredningen er feil.

– Kan du, Høie, gi et klart svar på om dere har utredet alternativ til dagens struktur? Det skulle være enkelt å svare på? Mitt neste spørsmål er basert på det vi vet; ingen alternativ er utredet verken med tanke kostnader, rekruttering og hva som gir best helsegevinst. Har det skjedd fordi du gjennom uformell påvirkning har sagt at du og Helse Nord vet at alternativene er urealistiske og dårlige? Til slutt; mener du at folks liv og helse skal avgjøres av at bare du vet best, at fødeavdeling og akuttilbud i Alta vil være en ulykke for Finnmark?

– Stopp svertingen

Varaordfører Anita Håkegård Pedersen er svært opprørt. Ikke minst fordi hun mener helseministeren er i ferd med å sverte Oslo Economics og de funn de har gjort. Under møtet på Stortinget ble helseministerens uttalelse til Altaposten et tema.

– Kan du si noe om Oslo Economics reaksjon på at de blir stemplet av helseministeren for å ha manglende innsikt i området de har analysert?

– OE er altfor profesjonell til å gå inn i noen form for argumentasjon med en helseminister på et sånt grunnlag. Derfor ble det ikke brukt mye tid på Høies uttalelser. Det Finn Gjerull Rygh fra OE under møtet var helt klar på var at de står hundre prosent bak det som framkommer i rapporten, og at de ikke har lagt inn noe i rapporten som ikke er korrekt og kan etterprøves.

– Ta eget vedtak på alvor

Håkegård Pedersen oppfordrer nå stortingsrepresentantene til å ta kravet om godt beslutningsgrunnlag ved tunge statlige investeringer på alvor. Ikke minst minner hun om hva stortingets flertall uttalte da de behandlet Nasjonal helse- og sykehusplan:

«Flertallet viser til at det påligger helseministeren og regjeringen et særskilt ansvar for aktivt å følge opp helseforetakene i den videre prosessen og påse at alle reelle alternativer drøftes og underlegges grundige analyser. Det er viktig at beslutningene kan begrunnes og at utfallet av diskusjonene ikke er avgjort på forhånd. I de lokale prosessene som skal gjennomføres er det særlig viktig at det legges vekt på reell reisevei for pasienter i alle deler av helseforetaket, de prehospitale ressursene og konsekvensene for disse, topografi, fly- og helikoptervær, utvikling og rekruttering til sykehuset m.m.»