Mikine og Sofie har åpnet butikk i Parksenteret. Salgsinntektene går til «Mama Saras» utdanningsfond for Maasai-barn i Tanzania. En egen brosjyre i butikken forteller hva dette solidaritetsarbeidet går ut på.

Ryddig og fint

I et hjørne av butikken hvor Mikines bestemor driver sin lille nisjebutikk sammen med fem andre, har jentene fått innredet en liten salgsutstilling. Her er det kopper og kar, leker og lysestaker og ikke minst – muligheten for å kjøpe sponsorandeler til inntekt for Mama Saras arbeid med utdanning for barn i Tanzania.

LITT AV HVERT: Det er litt av hvert småspennende å finne i butikken til Mikine og Sofie, alt fra smykker til kjøkkenting. Og da avisa kom på besøk var butikken ekstra ryddig og en del saker var flyttet under et bord, for ikke å synes. Foto: Magne Kveseth

Så er spørsmålet hvorfor de to jentene fra femteklasse ved Komsa skole gjør akkurat dette?

– Vi vil støtte Maasai-barna og bidra til å hjelpe Gunhild B. Sara Buljo med å skaffe penger til skoleprosjektet. Og så synes vi det er artig å selge ting i butikken vår, sier de to jentene, Mikine Ernstsen og Sofie Erdal Hammari.

Dresset opp i identiske bluser og med smykker fra Tanzania rundt halsen forteller de villig vekk om hva de har å selge. Nå har de en plan om å stå i butikken helt fram til jul, noen ettermiddager hver uke. Det er derfor god mulighet til å finne forskjellige småsaker å kjøpe.

– I dag har vi solgt for 130 kroner så langt. Bestemor tar vipps, og så betaler hun videre til oss, så man trenger ikke kontanter for å handle her, sier Mikine Ernstsen.

Sponsorer

– Ved siden av de småtingene vi har fått fra tanter og bestemødre og andre i familien, så selger vi også sponsoravtaler for Mama Saras arbeid i Tanzania. Her er det sånn at man kan støtte en elev ved videregående skole. Da betaler man 1.500 kroner året eller 125 kroner måneden de første to årene, så koster det 4.000 kroner året de siste to årene, tilsvarende 334 kroner måneden, sier Mikine og Sofie.

Og hvis man synes dette er for mye så har jentene et annet tilbud, som sikrer en elev ett års skolegang i grunnskolen.

– Den sponsoravtalen koster 700 kroner og den sikrer en elev skolegang, sko og skoleuniform samt et måltid mat daglig. Husk, de barna som ikke har sponsorer de får ikke gå på skolen, sier de to femteklassingene.

Slik de har fått det forklart har «Mama Sara Org.» ikke noen mellomledd som bruker opp pengene på andre ting enn skolegangen for barna.

– Vi har snakket med læreren vår om dette prosjektet med butikken til inntekt for skolebarna i Tanzania og vi skal holde et fremlegg for klassen om det vi har gjort, sier Mikine og Sofie.

Glad for innsatsen

Gunhild B. Sara Buljo er svært glad for noen gjør en slik innsats.

– Dette er en solskinnshistorie som viser at det er mange som bryr seg. Og dette er noe de har funnet på helt av seg selv, jeg blir nesten litt rørt, sier Buljo, som takker jentene for det de gjør.

Hun takker også søndagsskolebarna i Kautokeino som hadde offer og samlet inn penger til Mama Sara Org. sitt arbeid.

– Måtte velsignelse følge både barna og lærerne, sier Gunhild.

Og på Mama Sara Org. sin Facebook-side kan vi lese at det i 2018 planlegges oppfølging av fadder-ordningen.

– Mange i Sápmi er personlige sponsorer for skolebarn i Tanzania. I februar reiser en delegasjon til skolene for å følge opp fadder-ordninga. Styret ønsker også å holde en solidaritetskonsert høsten 2018 til inntekt for nytt skolebygg. Det vil komme mer informasjon om dette etterhvert, skriver organisasjonen, som takker for alle bidrag.

Fellesskap

Mikines bestemor, Unni Ernstsen, forteller at hun, Turid Suhr, Lill-Eli Jørgensen-Dahl, Henny Berg, Kirsten Wirkola og Inga Porsanger har leid et midlertidig lokale i Parksenteret, hvor de skal selge sine håndarbeids- og husflids og duodjiprodukter helt fram til jul.

– Vi har faste priser på våre varer, men Mikine og Sofie har et annet system, der bestemmer kundene selv prisen. De vil være i butikken sin to til tre ganger i uka, etter skoletid og til vi stenger klokka 19.00, forteller bestemor Unni.

FLERE AKTØRER: Butikklokalene er leid av til sammen seks andelshavere som selger sine produkter. Lill-Eli Jørgensen-Dahl lager smykke, Turid Suhr maler oljemalerier og akvareller, mens Unni Ernstsen har strikkeprodukter og rengjøringsmidler. Foto: Magne Kveseth