For Frøyd Karlsen kan en liten julehandel by på store utfordringer.

– Jeg har måttet gå ut av kassakøen fordi noen hadde hatt på seg parfyme, forklarer hun.

Pusteproblemer

Karlsen forteller at hun får sterk kløe i halsen og øynene, før hun får pusteproblemer. Det rare er at det ikke er bare vanlige parfyme slik vi kjenner den fra parfymerier hun reagerer på.

– Det kan være parfyme i deodoranter fra folk som går forbi, som selv om det står «mildt parfymert» er veldig plagsomt. Og mange tenker ikke på at vaskemidler og skyllemidler lukter veldig sterkt. Det reagerer jeg veldig på, sier hun.

Tør ikke gå inn

Frøyd fikk parfymeallergien i godt voksen alder. Hun har lært seg å leve med den. Vi er inne på Amfi Alta for å se hvor hun må være ekstra forsiktig. Utenfor parfymeriet Fredrik & Louisa stopper Frøyd helt opp. Hun tør rett og slett ikke gå inn. Men reaksjonene kan like gjerne oppstå på matbutikken eller på apoteket.

– Det som er så vanskelig er at man aldri kan vite helt sikkert når og hvor man reagerer. Det verste er at det blir stadig flere som får parfymeallergi. Men jeg opplever også større bevissthet og at mange har sluttet å bruke vanlig parfyme. Det som er vanskelig nå er den parfymen folk ikke er klar over at forstyrrer andre, slik som hårspray, deodorant, vaskepulver og skyllemiddel, sier hun.

Flere blir syke

Hos Astma- og allergiforbundet registrerer de at stadig flere blir syke.

– Det er mange som utvikler overømfiendtlighet, migrene, med mer, særlig hvis de har en astmadiagnose fra før, sier Anne-Kari Isaksen, regionsekretær i Norges astma- og allergiforbund region nord.

– Vi får endel tilbakemeldinger på at både ansatte og barn i barnehager og skoler blir syke.

– Men hva skal vi gjøre? Å unngå all parfyme er vanskelig. Man vil jo gjerne lukte godt...

– I dag er det så godt utvalg at det verken er dyrt eller problematisk å unngå det. Det er et problem for stadig flere, og vi må være flinke å snakke om det. Vi hører om folk som har måttet slutte i jobb på grunn av parfyme, sier Isaksen.

En ting som gleder henne,er når hun ser på Finnmarkssykehuset, på treningssentre og hos fysioterapeuter at de har hengt opp «parfymeplakaten».

– Finnmarkssykehuset har en regel om at det ikke er lov å bruke parfyme på jobb. Det er bra. Med god dialog og informasjon så tar de fleste hensyn, sier Anne-Kari Isaksen.

– Folk er blitt veldig opptatt av å kjøpe kremer uten parfyme og uten parabener, forteller June Sønvisen hos Fredrik & Louisa. Foto: Kita Eilertsen

Hos Fredrik & Louisa kan de fortelle at de også erfarer at flere er opptatt av om produktene inneholder parfyme eller ikke.

– Når det gjelder vanlige parfymer, så opplever vi ikke så stor endring. Det har i mange år vært slik i Norge at folk helst kjøper eau de toilette, og ikke de sterkeste parfymene som de gjerne kjøper i Paris. Men den store endringen ser vi i hudpleieprodukter. Her er folk blitt veldig opptatt av å kjøpe kremer uten parfyme og uten parabener. Men en skal være obs på at noen kremer lukter naturlig godt av det de er laget av. Man har sluttet å tilsette kunstige stoffer for at det ikke skal lukte, forteller June Sønvisen hos Fredrik & Louisa.

– Merker dere noe på salget av parfyme?

– Det eneste vi merker, er at vi selger stadig mer. Omsetningen av parfyme går opp hvert år, sier hun.

For Frøyd Karlsen blir ikke denne julehandelen så mye annerledes enn de siste årene. Hun er vant til å ta sine forholdsregler. Men hun oppfordrer folk til å være forsiktig og vise hensyn.

– De som bruker parfyme merker ikke hvor mye lukt det er. Selv om det er svak lukt, kan den være sterk for de som sliter. Noen tenker parfyme, og tenker den sprayflasken, men de som plages merker veldig godt skyllemiddel og sjampo. Også håndkrem som folk tar på seg i pausen på et møte. Man har kanskje kjøpt den på apoteket og tror den ikke lukter. Vel, det gjør den. Det merkes godt, sier Frøyd Karlsen.