Det samiske bandet Ivnniiguin, som ofte bli omtalt som et samisk kultband, slipper 40 år etter platedebuten album nummer to. Det skjer om få uker.

Slippes over alt

Det første albumet het Jávrraš Ivnniiguin. Oppfølgeren har fått tittelen Ánte.

– Det kommer for salg på CD og i alle digitale kanaler som finnes i verden, sier trommeslager Nils Martin Kristensen som utgjør bandet sammen med Ingor Ántte Áilu Gaup, Heaika Hætta, Roger Ludvigsen og Sverre Hjelleset.

Klar for verdensturnè

– Vi gamlingan i Ivnniiguin klarer ikke å gi oss. Selv om det har gått utrolig sakte, har vi etterhvert klart å få ferdig plate nummer to, en mannsalder etter det første, smiler Kristensen.

– Så nå blir det masse spillejobber i vinter?

– Vi får se. Hvis folk vil ha oss, så kommer vi selvsagt. Vi er klare for en verdensturnè når som helst, spøker den hardtslående trommeslageren.

Kommer på vinyl

Ivnniiguin har lang fartstid som band. De var det første samiske rock and roll-bandet – og etter en vellykket gjenforening i 1997, har bandet spilt sammen jevnt og trutt. Underveis har de laget mange nye låter – og nå er tre gamle og ti blodferske låter blitt foreviget i det nye albumet. Kristensen lover enda mer på nyåret.

– Jeg vil ha låtene på vinyl. Det koster dog noen kroner, så når det skjer, vet vi ikke per nå. Når den er klar skal vi ha enda flere nye og gamle låter med, samt masse ekstramateriale, så det blir en godbit til fansen, lover Kristensen.

FØRSTE MED SAMISK ROCK: Ivnniiguin var det første samiske rock and roll-bandet i Sapmi. Her fra en konsert i i Harstad i 1980. Foto: Arkiv

Release for fansen

Han og bandet gleder seg til å presentere de nye låtene for hjemmepublikummet.

– Selvsagt skal vi klinke til  med en stor releasekonsert. Det skjer i Kautokeino like før jul og vi håper i samme tid å spille for fansen i Karasjok også. I tillegg er vi booket til påskefestivalen 2018, og da kan jeg love at det blir liv i bygda, smiler Kristensen.