Et vedtak gjort i kommunestyret i Loppa kan få stor negativ betydning for Loppa kommunes framtidige økonomi.

Ordfører Steinar Halvorsen (H) sier alle mener vedtektene bør endres slik at Troms Kraft får kjøpe Troms fylkeksommunes aksjer.

Vedtaket i Loppa kommunestyre blokkerer for Troms Kraft sin mulighet til å kjøpe fylkeskommunens aksjer i Ymber.  Den politiske striden om posisjoner og kraftpenger i Loppa fortsetter og kommunestyret må nå behandle vedtektsendringen på nytt.

– Saken må opp til ny behandling. Ingen kan overprøve vårt kommunestyrevedtak, sier varaordfører i Loppa, Stein Thomassen (Ap).

Lønnsom bransje

Kraftbransjen er lønnsom, aksjene verdifulle og en ettertraktet «vare.» Hadde det ikke vært for at flertallet i Loppa kommune stemte mot en vedtektsendring i Ymber AS, som eies av kommuner og fylkeskommunen i Troms, kunne Loppa trolig ha omsatt sine eiendeler for rundt 50 millioner kroner på sikt. Nå viser det seg at et vedtak gjort i kommunestyret, der Loppa motsetter seg en vedtektsendring i Ymber, heller ikke gjør det mulig for Troms kraft å kjøpe Troms fylkeskommunes 16,66 prosents eierandel i Ymber.

Flertallet av Loppas kommunestyremedlemmer gikk mot vedtektsendring og dermed mener varaordfører Stein Thomassen at Ymber sine aksjer ikke kan omsettes. Vedtaket i kommunestyet mener han må få betydning for aksjesalget.

Store verdier

Det andre kraftvedtaket i kommunestyret i Loppa var enstemmig - og det handlet om å frasi seg retten til å kjøpe Troms fylkeskommunes aksjer i Ymber AS.

– Ingen av de andre kommunene vil være i stand til å kjøpe Loppas aksjer, men det vil en sterk aktør som Troms Kraft kunne gjøre i framtiden. Vi mener derfor det er riktig å få inn Troms Kraft i Ymber med de finansielle musklene Troms Kraft har, og som  alle de andre eierne mener er en god ide, sier ordfører Steinar Halvorsen.

– I Loppa er det åtte personer, Aps kommunestyregruppe, som er i mot denne handelen. Hele resten av Loppa er for, sier ordføreren. Han sier formannskapet har fått en orientering om saken, der Senterpartiet valgte å ikke forfølge stemmegivingen i eiermøtet videre. (se egen sak under)

Varaordføreren er klar på at saken må til ny behandling.