Altapostens gjennomgang av lederlønningene i Alta kommune, basert på skattetallene for 2016, viser at både ordfører og rådmann må se seg slått på oversikten over lignet inntekt. To advokater og en lege passerer kommunens toppleder.

Kommuneadvokat Torbjørn Saggau Holm er lignet med høyeste inntekt blant kommunens ledere, han står oppført med 1,111 millioner kroner i skatteoversikten. Kommuneoverlege Kenneth Johansen følger hakk i hæl, med en lignet inntekt på 1,068 millioner kroner. Holms advokatkollega Kari Jørgensen står oppført med en lignet inntekt på 989.804 kroner.

Holm har ekstrainntekter som følge av at han leies inn til å gjennomføre forelesninger ved UiT, samt som sensor ved juridisk fakultet i Tromsø.

– Dette utgjør rundt 10 prosent av lønna mi, opplyser Holm til Altaposten.

Kollega Jørgensens inntekt inkluderer et romslig styrehonorar på 122.000 kroner, som hun mottar som styremedlem i Helse Nord.

– Jeg synes ikke jeg har noen ublu lønn i kommunal sammenheng, sammenlignet med andre i tilsvarende stillinger i sammenlignbare kommuner. Styrehonoraret fra vervet i Helse Nord er godt avlønnet, men det er samtidig et krevende verv, påpeker Jørgensen.

Altaposten kjenner ikke til om kommuneoverlege Kenneth Johansen har bi-inntekter. Vi har ikke fått tak i han for kommentar.

Lever med å ligge under

Til Altaposten sier rådmann Bjørn-Atle Hansen (lignet inntekt på 880.572 kroner) at han ikke har noen problemer med å ligge under tre «undersåtter» på lønnslista:

– Torbjørn (Saggau Holm) har høyere lønn fra Alta kommune enn meg, men det er et rent rekrutteringsspørsmål, noe vi gjør for å beholde han. Vi får ikke kompetansen han innehar med en vanlig kommunal lønn, og kompetanse koster. Her ligger det en helt konkret vurdering bak. Historisk ligger også kommunelegen høyt, sier rådmannen, og påpeker at Kari Jørgensen har god lønn grunnet kompetansen hun innehar – men at Helse Nord-styrevervet trekker noe opp.

– Og hva angår min egen lønn er jeg godt fornøyd. Det er ikke lønna som driver meg i jobben, sier Hansen.

Runder millionen

Ifølge han er det rådmenn i langt mindre kommuner som tjener godt over det han selv har:

– Min lønn er ikke spesielt høy, men ligger heller i det lavere sjikt opp mot rådmenn i sammenlignbare kommuner.

– Hva har du totalt, før alt av fradrag?

– Jeg har 1 million og 40.000 kroner i lønn, så kommer fradrag og alt slik.

Rådmannen har i tillegg et styreverv, som nestleder i styret i Sparebankstiftelsen:

– Herfra har jeg 40.000 kroner i styregodtgjørelse, som kommer i tillegg til nevnte sum.