Mens det bakes, stekes og kokes formidles gleden av å lage mat til 300 niendeklassinger.

– Jeg har lært å lage pavlova kakebunn. Det var ganske lett, og det har vært ganske gøy å være her i dag, sier Ingrid Gabrielsen i 9. klasse fra Alta ungdomsskole.

– Jeg har lagd kylling med bacon og pesto. De har lært oss mye, vist oss og hjulpet oss godt, forteller Eirill Nyvoll Olsen.

– Jeg har lagd risotto. Det er ris, med løk, paprika, fløte og hvitvin, tror det blir godt, sier Tuva Monsen.

I dag lager niendeklassingene fylte kyllingbryst med bacon og pesto, risotto, pavlova, brød, kanelboller som om de aldri skulle gjort annet. Ved å ha 300 niendeklassinger i lære en dag, har Fagopplæringskontoret i Finnmark et mål om å skape ny interesse for utdanning og yrkene i restaurant- og matfag. Prosjektet har de rettet direkte mot elevene i 9. klasse på Alta og Sandfallet ungdomsskoler.

Oppskriften på fylt kyllingbryst med risotto og ruccola finner du nederst i artikkelen

– Vi har lyst å vise elevene hvor fantastisk det er å jobbe med mat, og hvordan kokkeyrket er. Jeg synes elevene er veldig flinke og veldig interesserte, sier Kåre Swan Løvlund, baker og ansatt ved Fagopplæringskontoret i Finnmark.

– Alle trenger mat, det er jobb til alle, man har mange muligheter innenfor matfagene, man kan jobbe med mat over hele verden. Jobber du med mat, får du en god grunnplattform til å komme deg videre i livet, sier Swan Løvlund.

For få kokker

– Vi ser at reiselivet i Finnmark går så det suser. Omsetninga blir bedre og bedre med flere tilreisende også på vinteren. Samtidig er det hvert år problemer med å rekruttere nok lærlinger til våre medlemsbedrifter. Det utdannes rett og slett for få kokker, institusjonskokker og servitører, forteller Terje Larsen, daglig leder i Fagopplæringskontoret i Finnmark.

– Vi vil vise niendeklassingene litt om hva kokkeyrket og servitøryrket er. Håpet er å få flere søkere til restaurnat- og matfag i årene som kommer, sier Larsen.

– Hvis man begynner med våre fag, så er det en kjempeartig utdannelse. Man får et godt fagbrev som er høyt ansett nasjonalt og internasjonalt og veien ligger åpen videre. Det er bare å tenke på at mange hotelldirektører først begynte med et fagbrev, sier han.

Fagopplæringa har fått fantastiske tilbakemeldinger så langt.

– 83 prosent sier de har fått økt interesse for restaurant- og matfag etter dette. Det er vi veldig fornøyde med. Nå håper vi at noen søker seg hit på videregående, sier Larsen.

I det vi skal forlate den driftige klassen, får vi en pose med brød og kanelboller under armen. Herlig.

– Dette er et topp yrke som har gitt meg mye. Jeg har aldri vært arbeidsledig, og det er alltid noe nytt å lære. Jeg har aldri angret på at jeg valgte kokk, sier Tom Kristian Romsdal, kokk og ansatt i Fagopplæringskontoret i Finnmark.

DEILIG: Fylt kyllingbryst med risotto og ruccola smakte virkelig godt.

Siden maten smakte så utrolig godt, har vi lyst å presentere oppskriften for Altapostens lesere.

Fylt kyllingbryst med risotto og ruccola

1 kyllingbryst per porsjon

1 skive cheddarost

1 skive bacon

1 ss pesto

1 cherrytomat

2 biter paprika (1 gul og 1 grønn)

salt og pepper

Legg brystet flatt og begynn med å lage et snitt fra siden, snitt gjennom halve kyllingbrystet. Smør innsiden med pesto og legg deretter inn en skive cheddar. Surr kyllingen med bacon og fest det hele med grillspyd.

Brun brystet lett i en varm stekepanne og krydre lett med salt og pepper. Tre på paprika og cherrytomat på grillspydet. Legg på stekebrett og stek i ovn på 180 grader i 15-20 minutter. (Sjekk at kyllingen er gjennomstekt). La hvile i 15 minutter før servering.

Risotto

Nok til fem personer

3 dl arobrioris (risottoris)

1 stor finkuttet sjalottløk

1/4 paprika

2 dl alkoholfri hvitvin

1 liter buljong

1 dl fløte

50 gram parmesan

Varm en stor kjele og ha i litt olje. Ha i finkutta sjalottløk og paprika, fres dem blank. Ha i risen og rør rundt. La det varmes mens du rører. Ha i vinen og rør rundt til vinen er absorbert. Pass på at det ikke kokes tørt.

Tilsett buljong litt etter litt. Småkokes i 20 minutter, pass på at det er nok buljong. Når risen er kokt, ha i 1 dl fløte og finrevet parmesan. Smak til med salt og pepper.   Legg risottoen på tallerken, legg kyllingbrystet oppå, og pynt med ruccola.

Bon appetit!