Forsøksordningen med desentralisert sykepleierutdanning i Alta ble en megasuksess, både rekrutterings- og kvalitetsmessig. Likevel ble ikke utdanningen ved Campus Alta videreført av UiT.

– Beskjeden jeg har fått fra nestleder i Ap Trond Giske og partiets utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen, er strålende nyheter for Alta og resten av finnmarkskommunene. Ap vil legge inn nok studieplasser i statsbudsjettet til å sikre at det vil bli en permanent desentralisert sykepleierutdanning i Alta med oppstart fra høsten 2018. Det forutsetter selvsagt flertall i Stortinget. Med Høyres krystallklare valgløfte og signalene om at Venstre har sykepleierutdanningen i Alta inn i regjeringsforhandlingene, har vi fått et svært viktig gjennombrudd, sier Alta-ordfører Monica Nielsen og fortsetter:

– Bekreftelsen fra Trond og Martin gjorde gårsdagen til en av de beste på veldig lang tid. Jeg svever og er bare helt utrolig glad.

– UiT svikter

Før valget gikk Høyres toppkandidater i Finnmark, Frank Bakke-Jensen og Marianne Haukland, ut i Altapsoen med lovnad om reetablering av sykepleierutdanning ved UiT i Alta. Det ble også pekt på at Høyre ville ha et samarbeid med den Samiske Høgskolen i Kautokeino for at det nye studietilbudet skulle bidra til å løse et økende rekrutteringsproblem for den samiske befolkningen. I regjeringens forslag til statsbudsjett var imidlertid ikke UiT og sykepleierutdanningen i Alta, nevnt med ett ord eller én krone.

– Vårt løfte er innfridd med regjeringens forslag til statsbudsjett. Universitetene har fått en romslig og svært god inntektsmodell. Rammene gir svært gode muligheter for universitetene til selv å prioritere og ivareta sitt samfunnsoppdrag. UiT har fått 100 millioner kroner i pluss, men neglisjerer totalt meldingene som kommer fra politikere og helsearbeidere i Alta og  nærmest hver eneste finnmarkskommune. Felles er at de sliter med store rekrutteringsproblem knyttet til sykepleiere og helsesøstere, sier Haukland.

Hun er dypt skuffet over at rektor Anne Husebekk og styret ved UiT ser ut til å forvente at Stortinget skal detaljstyre studietilbudet i nord.

IKKE LØFTEBRUDD: Marianne Haukland og Høyre sier hun og partiet har holdt løftet om å sikre at sykepleierutdanninga i Alta kan starte opp høsten 2018 ved å øke rammen til UiT med 100 millioner kroner. Foto: Jarle Mjøen / arkiv

– Må vurdere

Stortingsrepresentant Hauk land hevder at UiT i praksis inviterer til sentralstyring av studietilbudet. Det ved helt åpenbart svikte oppdraget med å tilføre Finnmark kompetent og svært viktig arbeidskraft i helsesektoren.

– Rekrutteringsproblemene knyttet til sykepleierutdanningen kan ikke komme som noen overraskelse på UiT. Dette er en varslet krise hvor ingenting er gjort for å forebygge. Det ser vi at flere parti, både Ap og Venstre, nå tar grep mot ved å komme med konkrete forslag i statsbudsjettet om å opprette 30 bachelor studieplasser innen sykepleie i Alta. Høyre er for flere desentraliserte studieplasser i sykepleie i Finnmark, og nå må vi vurdere hva som må til for å få dette på plass, klargjør stortingsrepresentanten.

Venstres Trine Noodt sier at hun har fått bekreftelse fra partiledelsen i Oslo på at et av forhandlingskravene fra Venstre med regjeringspartiene om statsbudsjettet, er opprettelse av sykepleierutdanning i Alta.

– Venstre har som mål å få  30 bachelor studieplasser i Alta inn i statsbudsjettet, da med oppstart av studiet høsten 2018. Dette ser vi som veldig viktig i en region hvor det med jevne mellomrom blir slått alarm i ulike kommuner om mangelen på sykepleiere og viktige helsekompetanse, sier Noodt.

  • Sykepleierutdanningen i Alta er tenkt utformet som en treårig desentralisert universitetsutdanning på bachelornivå som vil gi 180 studiepoeng.

– Skyld i egen krise

På stortinget skal Haukland de neste ukene forsøke å innfri valgløftet om sykepleierutdanning i Alta. Den kan motvirke et stadig økende problem med å få tak i sykepleiere over hele Finnmark. I Alta mener imidlertid Haukland at det er alt for lettvint å skylde på manglende utdanningskapasitet. Bedre utdanningskapasitet kan ikke alene løse utfordringene for Alta.

– Alta kommune må ta mye skyld for rekrutteringskrisen. Hva gjør kommunen for å rekruttere sykepleiere fra andre deler av landet, og fra utdanningsinstitusjoner utenfor Finnmark. Mange fra Alta drar til Tromsø og Harstad for å bli sykepleiere, hva gjør Alta for å få de tilbake til jobb i hjemkommunen? Start med å se på lønns- og arbeidsbetingelsene til sykepleierne, påpeker Haukland.

Hun har sett på de siste utlysningene av sykepleierstilligner fra Alta kommune. Alle de fire stillingene er deltidsstilliniger. En av de er nattevakt i 30-prosent.

– Tror kommunen at de får etterspurt arbeidskraft med slike tilbud? Hvorfor får ikke helsestudenter som søker sommerjobb i Alta svar på sine henvendelser, og ikke minst jobb? er de retoriske spørsmålene fra Haukland.