19 år gamle Maria Svendsen Losvar medgir at hun kjenner på presset omkring det å ha en fin kropp og et flott utseende.

– Det er veldig slitsomt. Det burde ikke være slik at man presser seg til å se ut på en spesiell måte, til og med veldig unge jenter, men slik er det, sier Svendsen, som synes reklamen bygger opp under uoppnåelige ideal.

– Jeg synes det er veldig stort press på det og jeg synes det er litt urealistisk.

Altaposten har snakket med tre tilfeldige mennesker på gata i forbindelse med at Alta sanitetsforening i gårdagens Altaposten tok et oppgjør med det de oppfatter som et skadelig press på ytre verdier.

– Skjønnhetstyranniet og det kroppspresset som er i dag, mener vi er så massivt og skadelig at det kan gjøre barn og unge  psykisk syke. Det kan slå ut i spiseforstyrrelser, depresjon, selvskading, dårlig selvtillit og lav selvfølelse, sa Lise Beate Mikalsen og Barbro Bakkehaug i Alta sanitetsforening, til Altaposten i går. Torsdag arrangerer de åpent møte på Alta bibliotek om temaet og om hva dette presset gjør med barn og unges selvfølelse.

Aldri uten sminke

Maria Svendsen Losvar bekrefter at presset, som kommer via alle kanaler, slik som Facebook, Instagram, reklame og TV, gir uheldige utslag. Eksempelvis innrømmer 19-åringen at hun så og si aldri går ut uten sminke.

– Jeg vil si at jeg er veldig avhengig av sminke, mer enn gjennomsnittet, og jeg går så og si aldri ut uten. Hvis jeg gjør det føler jeg meg veldig uvel og på en måte ikke som meg selv - og selvtilliten synker langt ned, innrømmer hun.

Maria trener når hun har tid, det vil 1-3 ganger i uken, og hun er nøye med kostholdet.

– Jeg prøver alltid å spise sunt eller velge det sunnere alternativet. Hvis jeg spiser mye usunt får jeg dårlig samvittighet og føler at jeg må trene det av. Men jeg følger ikke noen kostholdsplan og spiser det jeg synes er godt, så lenge det er sunt, sier hun åpenhjertig.

– Når kan du slappe helt av?

– Jeg kan slappe helt av og ikke tenke på utseende når jeg er rundt folk jeg er komfortabel med. Gode venner, familie og kjæreste.

– Men jeg er veldig opptatt av utseende, mer enn jeg burde være. Men sånn har det blitt.

Bekymret for barnebarna

Kim Stian Hegge (27) lar seg ikke påvirke av det ytre presset.

LAR SEG IKKE PRESSE: Kim Stian Hegge tar skjønnhetshysteriet og kroppspresset med knusende ro. Foto: Hanne Larsen

– Langt derifra. Men jeg ser at presset også er der på gutter og jeg har kompiser som er med på den trenden om at de må trene og slikt, sier Kim Stian, som mener folk må få lov å bestemme selv om de ønsker å trene og spise sunt, og ikke la seg påvirke av media, eller av andre.

Karin Eriksen (61) føler at hun selv er blitt voksen og trygg nok på seg selv til å ikke la seg påvirke av fokuset på skjønnhet og kropp. Men hun har barnebarn som hun er bekymret for.

– Ja, jeg er bekymret. De er små, men presset har begynt på dem også. Det skal være den og den buksa. Ikke som da vi vokste opp. I dag er det det dyreste og fineste som gjelder. Jeg synes man heller skulle fokusert på hvordan man er som person. At man er grei og høflig, og at man kan være den man er, mener Eriksen.