I dag la rådmann Bjørn-Atle Hansen fram sitt budsjettforslag for 2018 og en økonomiplan som strekker seg fram til 2022. I dagens forslag er det lagt inn flere bomber som kommer til å ryste det politiske miljøet.

Den største bomben er forslaget om å legge ned Kåfjord sykehjem fra sommeren 2018, noe som vil gi en årlig innsparing på syv millioner kroner.

– Jeg har ingen tanker om jeg vil få flertall for forslaget. Det svir, det skjønner jeg, men hva er alternativet, er det retoriske spørsmålet til Hansen.

Færre ansatte

Forslaget om å stenge dørene på det tradisjonsrike sykehjemmet, som alle er enige om gir de eldre beboerne både pleie og trivsel som er helt i landstoppen, er det første og helt konkrete tiltaket for å holde utgiftsveksten på driftsbudsjettet under kontroll. I budsjettframlegget heter det:

«Rådmannens forslag til budsjett 2018 viser at det er avgjørende å komme i gang med dette omstillingsarbeidet. Det vil derfor være helt avgjørende at kommunen gjennom prosjektet klarer å redusere driftsbudsjettet med rundt 80 millioner kroner.»

– Er beskrivelsen «omstillingsbehov» egentlig et kutt av 80 millioner kroner på lønnsbudsjettet?

– Ja. Konsekvensen av å ta ned driftsbudsjettet vil i all hovedsak være knyttet til lønnsbudsjettet, klargjør Hansen.

– Må kutte 150

Det er en virkelighetsbeskrivelse «finansminister» og leder av budsjettutvalget, Ole Steinar Østlyngen (Ap), deler. Han mener utfordringen kan beskrives enda klarere:

– Omstillingen betyr redusert lønnsbudsjett, og omregnet i stillinger betyr dette at vi minimum må driftes inn i framtiden med minimum 150 færre stillinger. Det er viktig å få fram at dette er rådmannens budsjettforslag, men personlig deler jeg rådmannens vurdering.

– Klarer dere å kutte 150 stillinger?

– Det må vi klare, men det er utenkelig at vi vil makte dette uten at det blir støy. Og mange vil oppleve reduksjoner som smerter. Det er viktig å få fram at vi ikke skal si opp noen. Jeg vil anta at det årlig slutter rundt 100 personer i Alta kommune av «naturlige årsaker», så ingen skal sies opp.

Starter i morgen

Selv om framlegget er rådmannens forslag, og det gjenstår politiske behandling, så er omstillingsarbeidet allerede i gang. Allerede i morgen møter Alta kommune konsulentselskapet Agenda Kaupang for å starte jobben med å ta ned antall ansatte og med det tjenesteproduksjonen i Alta kommune. Konsulentselskapet skal hjelpe kommunen med å plukke ut virksomheter og konkrete tjenestetilbud som enten kan legges ned eller omdefineres og effektiviseres.

– Planen er at Agenda Kaupang og arbeidsgruppene jevnlig skal komme med konkrete forslag. Så blir det opp til oss politikere om vi går for det som foreslås eller forkaster forslagene, sier Ole Steinar Østyngen.

Beholder sykehjemmet

Tilbake til kuttene som rådmannen har foreslått i driftsbudsjettet for 2018. Det som svir mest, og som vil skape mest støy, er nedleggingen av Gakori barnehage, en avdeling ved Aronnes barnehage,  kutt av fem lærerstillinger og ikke minst nedlegging av Kåfjord sykehjem. Sistnevnte vil gi en årig innsparing på syv millioner kroner.

De første kommentarene fra politikerne på budsjettet er at medisinen rådmannen har skrevet ut er nødvendig, men at det neppe blir flertall for flere av kuttforslagene. Ikke minst gjelder det nedlegging av Kåfjord sykehjem. Både gruppeleder for Ap, Ole Steinar Østlyngen, og leder i Alta SV, er klare på at Ap og SV ikke vil kunne gå for dette kuttet.