Norges Taxiforbund med Bjørn Eirik Mikkola i spissen har igangsatt et prosjekt med mål om at hver eneste taxi i Finnmark skal kjøre rundt med en hjertestarter. Via taxiforbundet ble det søkt om støtte til kjøp av hjertestartere fra Alta Kommune. Alta taxi fikk innvilget støtte til kjøp av to hjertestartere.

– Når man ser på størrelsen til Alta kommune kontra de andre kommunene, så er det litt skuffende, medgir daglig leder ved Alta taxi, Ronny Bang Amundsen.

Først på stedet

I et brev til Alta kommune poengterer Amundsen at taxiene i Finnmark er pålagt kjøreplikt, som betyr at de er tilgjengelige 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Det medfører at ofte er taxien den som er nærmest når en hjertestans inntreffer.

– Vi sirkulerer rundt hele kommunen på oppdrag for den menige mann, for kommunen eller i syketransporten. Vi ønsker redde liv, skriver han – og legger til at de i dag har 17 ordinære taxier, tre reserveløyver og tre taxibusser.

Ingen penger

Til Amundsen svarer kommunalleder Oddvar Konst og folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik at det er et prisverdig engasjement som vises, men det er ingen penger å hente i kommunen.

– Folkehelseområdet har ikke et eget budsjett i kommunen. Ut fra det vi kjenner til, er det heller ingen andre ansvarsområder som har satt av midler til slike tiltak. Det er derfor ikke enkelt å finne et økonomisk handlingsrom for å kunne imøtekomme forespørselen, skriver de og anbefaler å søke eksterne bidragsytere om økonomisk støtte.

– Vi har kontroll på støtteordningene. Det vi kunne trengt hjelp til fra kommunen var å få kjøpt et par til, kommenterer Amundsen overfor Altaposten.

– Hva gjør dere nå for å fullføre Mikkolas visjon?

– Det er klart at med vår økonomi, så er det ikke noe vi kan gå ut med å kjøpe til alle biler umiddelbart, men vi har bestilt to nye hjertestartere. Ellers jobber som sagt fylkeslaget med å få p plass i dette så mange biler som mulig, avslutter han.