Det er langt i fra stille i Alta helga før Trubadurfestivalen. Viktor Wilhelmsen er en av flere artister som kommer til Alta i helga, som en del av festivalen #spillnorsk.

Alta er nemlig en av de fire kommunene Alta, Risør, Gildeskål og Ål som er valgt ut til å være vertskap for den nye musikkfestivalen som skal hylle norsk musikk.

– Engelsk ble for påtatt

– Hvis man som artist har noe å formidle, så bør man gjøre det på morsmålet, som i mitt tilfelle er norsk, sier Viktor Wilhelmsen, som kommer til festivalen med nytt album i bagasjen.

– Jeg og min faste bassist skal spille fredag og da skal vi selvsagt trøkke til med mine nye låter som alle er på norsk. Jeg skrev tidligere på engelsk, men følte det ble litt påtatt og distansert. Da jeg begynte å skrive på norsk, kom det jeg hadde på hjertet mer til sin rett, så det er bra at festivalen har et fokus på morsmålet. Det skapes veldig mye bra musikk på norsk, sier Wilhelmsen, som opprinnelig kommer fra Porsanger.

Trekker fram norske artister

Festivalen som er City Scene og Studenthuset skal også by på artistene Mikhael Paskalev, Shaun Bartlett, I Eksil, og altabandet Stuck In North.

– Vi startet #spillnorsk, fordi vi vil trekke fram alle de dyktige komponistene, tekstforfattere og utøverne vi har i Norge, sier Ingrid Kindem, styreleder i NOPA.

Dansk inspirasjon

Festivalen er komponistenes og tekstforfatternes egen festival, og er et initiativ fra Norsk  Komponistforening (NKF) og interesseorganisasjon for komponister og forfattere av tekster til musik (NOPA)

– Vi vil at #spillnorsk skal vise at det skapes musikk over hele landet, den skapes der folk er, og den skapes ofte av låtskrivere, komponister og musikere i kommunen der du bor, og ikke langt borte. Vi vil at flere skal bli nysgjerrige på alt som skapes rundt dem og vi vil at de skal ta det i bruk i sitt miljø, melder Jørgen Karlstrøm, styreleder i NKF, klassisk komponist og opprinnelig langfjording

Festivalen henter inspirasjon fra Spil Dansk Ugen, en dansk festival som samler hele landet.