I gårdagens Altaposten skrev vi om de tre magasinselgerne av bladet Folk er folk, rumenske Nicola Elvis, Adrian Popescu og Petronel Ballau, som trenger hjelp før vinterkulda setter inn for alvor. Problemet er at de ikke har noen steder å koble seg til strøm, fordi de blir jaget fra skanse til skanse i byen.

– Vi kan gå sammen alle tre og betale for strømmen. Det er ikke noe problem. Vi har det helt ryddig og fint utenfor vogna, og vi verken røyker, drikker eller driver med stoff, sa Nicola Elvis, Adrian Popescu og Petronel Ballau, som alle kommer fra den samme byen Galati, i det østlige Romania.

For øyeblikket står de ved Alta kirke i et skogholt, de får dusje på Shell og de får vasket klærne sine på Sisa. Problemet er en stikkontakt og et sted å stå. Kirkeverge Gunnar Tangvik sa i går til Altaposten at han skulle sjekke muligheten for at de tre rumenerne kunne stå på den store parkeringsplassen ved Elvebakken kirke, hvor det er strømuttak i nærheten. Dette kom som en stor gledesmelding til de tre kameratene, som på vegne av Altaposten i går takket og bukket.

Nå kommer imidlertid beskjeden fra Tangvik at det ikke går likevel. Tangvik frykter reaksjoner fra folk som går på tur i området og når det skal være begravelser og skriver i en sms til Altaposten:

– Jeg har sjekket ved Alta kirke og vi har ingen strømuutak der. Kun oppe ved kirka og der kan de ikke stå. På Elvebakken har vi strøm, men det er lite ønskelig at det blir stående en campingvogn der. Det er jo et mye brukt turområde, i tillegg til at det er mange begravelser der. Så foreløpig har vi ikke funnet noen løsning. Beklager.

Feigt gjort

En kvinnelig leser av Altaposten, som forøvrig anser seg for å være kristen, sier til Altaposten at hun reagerer på at kirken ikke klarer å stå opp for de svakeste.

– At man frykter reaksjoner og er redde for hva folk vil si synes jeg er feigt. Man kan vel bare svare folk at "dette gjør vi for å hjelpe", sier kvinnen, som vil være anonym.

Heller ikke Alta kommune har noen løsninger å by på. Leder for drift og utbygging, Bengt Fjellheim, sier til Altaposten at løsningen må være en campingplass.

For de tre magasinselgerne er problemet penger.

– Vi selger veldig få magasiner og har så langt ikke råd å spare noe for å sende hjem, sier Nicola Elvis, som har en tre år gammel sønn og en kone hjemme i Romania.